O concurenta loiala pe piata interna, o reforma a justitiei pentru a creste oamenilor de afaceri increderea in sistem, o reducere a poverii administrative sau a presiunilor fiscului sunt masuri pe care oamenii de afaceri moldoveni le asteapta de la noul guvern care se va instala la Chisinau dupa alegerile de duminica, a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro analistul economic Alex Oprunenco.

Alex OprunencoFoto: Arhiva personala

Informatia pe scurt:

  • AIE a reusit stabilizarea macroeconomica a economiei moldovene, dupa guvernaea comunista, insa o serie de pasi de reforma promisi nu au fost facuti.
  • Banii din strainatate destinati Moldovei, prin granturi sau credite in conditii avantajoase, sunt bani mai degraba promisi, partenerii externi asteptand rezultatele alegerilor si o stabilitate politica.

Asculta interviul integral pentru a afla de ce, in ciuda masurilor anticriza popularitatea premierului Filat a crescut si daca s-au discutat politici economice in campania de la Chisinau.

Descarca fisierul audio in format MP3

Alianta pentru Integrarea Europeana aflata la putere a reusit, prin masurile luate si prin bani externi sa stabilizeze macroeconomic Moldova, insa nu toate promisiunile facute de guvernul Filat au si fost puse in practica, spune analistul economic de la Chisinau. Cauzele, spune Oprunenco, sunt fie ele subiective, fie obiective.

"Au fost promisi mai multi pasi de reforma institutionala, de imbunatatire a situatiei legate de concurenta, mai multe reforme de demonopolizare, care nu au fost facute. La inceput, AIE a aratat ritmuri mai alerte de realizare a reformelor, insa cu apropierea noii etape electorale, a referendumului si apoi acum a alegerilor parlamentare anticipate, cu acutizarea neintelegerilor intre membrii Aliantei mai multi pasi au fost lasati pentru perioada post-electorala", explica analistul economic.

De fapt, acest lucru s-a reflectat si in raportul Bancii Mondiale, Doing Business, de anul trecut, care arata ca Moldova n-a realizat mari reforme in privinta cadrului regulator al mediului de business.

Pe de alta parte, au aparut probleme economice si din cauza deteriorarii relatiei comerciale cu Rusia, si anume scandalul vinului moldoveneasc, care n-a mai fost primit pe piata rusa. Totusi, R. Moldova a descoperit o noua oportunitate si deschidere in Occident si si-a imbunatatit relatiile cu Romania.

"Insa Republica Moldova trebuie sa stie sa valorifice aceasta portita de oportunitate. Putem spune ca daca a castigat inimile Occidentului, acum trebuie sa invete sa castige si mintile, dar asta se face prin reforme continue si prin liberalizarea pietei interne", spune Oprunenco.

Mediul de afaceri inca se confrunta cu monopolurile de pe piata

Problema Moldovei este aceasta lipsa a concurentei loiale pe piata, intrucat grupuri economice de pe vremea vechiului regim inca mai monopolizeaza diferite sectoare ale mediului de business.

Tocmai de aceea, spune Alex Oprunenco, asteptarile oamenilor de afaceri din Moldova difera de la un sector la altul: "Sectorul vinicol se afla intr-o criza foarte profunda si guvernul a luat anumite masuri de reducere a poverii administrative, dar situatia e atat de problematica, incat sunt necesare interventii mult mai serioase si o abordare strategica din partea guvernului. Si de implicarea sectorului financiar pentru sustinerea sectorului vinicol".

Altfel, asteptarile generale ale tuturor oamenilor de afaceri sunt legate de "reducerea controalelor administrative, reducerea presiunilor din partea fiscului". Multe companii se plang de proceduri anevoioase de import-export, altele de probleme legate de competitia loiala.

"Cred ca, in primul rand, viitorul guvern trebuie sa asigure competitia egala pe piata si eliminarea din jocul economic a favoritilor si punerea lor pe picior de egalitate cu celelalte companii. Aceasta masura trebuie cuplata cu reforma sistemului judiciar, pentru ca increderea mediului de business in sistemul judiciar este foarte scazuta. In acest sens, vedem la CEDO foarte multe cazuri economice, nu politice, pe care Moldova le pierde si pentru care trebuie sa platasca", a mai zis analistul.

Campania electorala a avut ca tema si lupta impotriva mafiei,

Alex Oprunenco este director pentru programe internationale in cadrul Expert Grup, grup de analiza independent, de la Chisinau. Activitatea lui consta in cercetare in domeniile strategii anti-saracie, economie globala, economia integrarii europene, comportamentul consumatorului, management si cultura de afaceri. A studiat stiinte politice la Universitatea de Stat din Moldova si a absolvit un master pe economia politica a tranzitiei la Central European University din Budapesta.

asta insemnand, in mod evident, o inlaturare a monopolului de pe piata. Guvernul a promis demonopolizarea pietei si s-a angajat sa o faca - atat in programul de guvernare, cat si in cel de reforma, Rethink Moldova, prezentat partenerilor/donatorilor externi in luna martie a acestui an - numai ca aceasta promisiune nu a fost pusa in practica.

In schimb, "de multe ori s-a apelat la tot felul de miscari populiste, la controale personalizate, s-a propus crearea a tot felul de noi agentii, desi Republica Moldova are o agentie pentru protectia concurentei care trebuie intarita, trebuie sa monitorizeze piata si sa lichideze intermediarii sau anumite companii care au reusit sa monopolizeze anumite sectoare de piata".

Intrebat cum a fost perceputa, in aceste conditii, de catre mediul de business, intrarea in politica a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc, Oprunenco a spus "ca trebuie sa deosebim business-ul apropiat persoanei respective si cel care nu ii este apropiat sau care a fost competitor al persoanei respective si acum incerca sa isi ia revansa".

Analistul a vorbit despre situatii neplacute care ar putea aparea in Parlament, cand vom fi grupuri de afaceri concurente, interese de afaceri concurente, reprezentate in diferite partide sau participand direct la activitatea legislativa. "Un grup va urmari protejarea statu quo-ului, in ceea ce priveste proprietatile, rolul sau in economie, si un alt grup care va incerca sa schimbe aceasta situatie, fie prin actiuni revansarde, fie mai degraba benevolente, de introducere a principiilor de competitie loiala. Ceea ce va insemna ca, in ciuda faptului ca la nivel ideologic nu vor exista mari diferente, grupurile de interese care se afla in competitie ar putea impiedica procesul de consens politic si de conjugare a eforturilor de integrare europeana", crede Alex Oprunenco.

Tocmai de aceea investitorii straini vor fi foarte atenti la ceea ce se intampla exact, mai degraba la ce vor face partidele politice, decat la doctrinele si programele lor. Pentru ei, spune analistul moldovean, este important "sa vada care sunt primii pasi ai noi guvernari".

"E un lucru cu atat mai important cu cat situatia investitionala regionala nu este foarte buna. Daca vor risca sa investeasca, vor face acest lucru avand sau deplina incredere in faptul ca eforturile de reforma administrativa si regulatorie a guvernului vor fi sustinute sau increderea ca vor avea profituri foarte mari, indiferent de climatul investitional", crede acesta, adaugand ca nu estimeaza ca guvernarea viitoare, oriacare ar fi culoarea ei politica - chiar si de centru stanga, cu comunisti la putere - ar risca sa implementeze niste programe anti-business, "pentru ca asta ar insemna o lovitura foarte puternica asupra economiei".

Multi bani promisi, putini intrati in Moldova

R. Moldova a fost, in ultimul an si jumatate beneficiarul a o serie de granturi europene si americane, bani destinati constructiei unei economii de piata functionale si a unei vieti mai bune pentru cetatenii moldoveni. Unele analize estimau ca 20% din PIB il reprezinta aceste granturi.

"De fapt mai multi bani sunt promisi decat au ajuns efectiv in Moldova", spune Oprunenco. El a precizat ca sunt multi bani ce urmeaza sa intre in Moldova pe proiecte de infrastructura, pentru sustinerea sectorului energetic, al vinului, insa sunt bani care inca nu au ajuns in tara. Cei care au venit rapid au fost cei din partea FMI, pentru aplanarea crizei economice.

"Banii promisi de SUA, alocati prin programul Provocarile Mileniului, vor veni anul viitor, pentru ca atunci vor incepe marile proiecte de infrastructura - cea rutiera si cea de irigare din agricultura. La fel, putem vorbi si despre alte promisiuni care trebuie sa vina sau sub forma de granturi, sau sub forma de credite preferentiale. In mare parte, viitorul guvern urmeaza sa beneficieze de ei", a precizat analistul.

Intrebat daca donatorii sunt in expectativa din cauza perioadei electorale sau calendarul e de asa natura sa intre anul viitor, analistul economic crede ca sunt valabile ambele explicatii.

"Banii care trebuiau sa vina urgent si au fost contractati pentru aplanarea crizei financiare si bugetare au venit foarte repede. Ceilalti, pentru infrastructura, depind atat de situatia din Republica Moldova, cat si de procedurile birocratice pentru donatorii internationali sau organizatiile financiare. Sunt, de asemenea, necesare studii de fezabilitate, pentru ca investitiile in infrastructura nu pot fi facute daca nu exista studii de fezabilitate.

Pe de alta parte, in mod cert nimeni nu va veni cu proiecte si planuri de lunga durata in tara pana nu se va stabiliza situatia politica. Esecul referendumului, alegerile parlamentare, guvernul ce va urma si alegerea presedintelui cred ca vor intarzia venirea acestor fonduri", crede el.

Partenerii trebuie sa stie cu cine vor negocia, sa vada ca autoritatile moldovene isi "asuma niste obligatii privind utilizarea acestor fonduri, privind transparenta utilizarii lor si un program de reforma". "Fara un program de reforma agreat si de partenerii externi nu putem vorbi de realizarea programului Rethink Moldova, sub care mare parte vin fondurile internationale", a adaugat Oprunenco.

Continuarea instabilitatii politice, un pericol pentru economia moldoveneasca

Esecul de a forma guvernul sau de a alege presedintele reprezinta riscuri foarte mari pentru economia Moldovei, crede analistul de la Chisinau.

"Pana acum nu este adoptat bugetul pe anul viitor si guvernul viitor trebuie sa il elaboreze urgent si sa il propuna parlamentului. Trebuie sa fie o coalitie care sa il voteze. Desi e posibil sa guvernezi cateva luni, o jumatate de an fara acest buget, un an intreg asta nu e posibil", explica el.

Asteptari privind consensul partidelor care vor intra in Parlament dupa alegeri nu au doar cetatenii moldoveni, ci si partenerii occidentali, care "asteapta rezultatele alegerilor si ca viitorul guvern sa valorifice portita de oportunitate deschisa anul trecut, sa implementeze masurile economice si aspectele ce tin de integrarea europeana".

Moldova are de negociat acordul de liber schimb cu UE, acordul de asociere, ambele documente cu urmari foarte importante pentru economia moldoveneasca. Alex Oprunenco remara faptul ca in acest moment exista o foarte mare deschidere a Occidentului, o portita de oportunitate care, daca va fi ratata, s-ar putea sa nu se mai repete in curand.