Presedinte ceh Vaclav Klaus, cunoscut pentru euroscepticismul sau, ar vrea ca Praga sa negocieze cu Bruxelles-ul dreptul de a renunta la viitoarea adoptare de catre tara sa a monedei euro, anunta presa din aceasta tara, citata de Agerpres. Doi ministri, sub acoperirea anonimatului, au declarat ca presedintele Klaus ar dori ca guvernul sa negocieze o exceptie asupra adoptarii euro, precizeaza site-ului iDNES.cz. Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al presedintelui a refuzat sa comenteze aceasta informatie, potrivit agentiei France Presse.

Totusi, ministrul ceh de Finante a declarat ca negocierea unei exceptii asupra utilizarii monedei unice nu reprezinta "pozitia guvernului ceh".

Aceasta exceptie ar urma sa permita Cehiei sa pastreze moneda sa nationala, chiar daca sunt indeplinite toate criteriile pentru adoptarea euro, dupa exemplul Marii Britanii si al Danemarcei. Acest lucru anuleaza angajamentul de a adopta moneda europeana, acord pe care Praga l-a semnat in momentul aderarii la Uniunea Europeana, in 2004.

La inceputul saptamanii, seful statului ceh si-a reafirmat dezacordul fata de adoptarea euro. El a explicat ca, incepand cu criza euro in 2010, nu mai exista "niciun grup distinct definit in Republica Ceha, nici guvernul, nici Parlamentul, nici banca centrala, care ar recomanda aderarea la zona euro intr-un viitor imaginabil".