Presedintele sud coreean a acceptat, joi, demisia ministrului Apararii, la doua zile de la bombardamentul nord-coreean, asupra insulei Yeonpyeong, soldat cu patru morti, relateaza AFP. Executivul s-a confruntat in ultimele zile cu un val de critici, presa si oamenii politici acuzand cabinetul sud-coreean pentru reactia nepotrivita la bombardamentul nord-coreean.

Presedintele Lee Myung-Bak a acceptat demisia lui Kim Tae-Young, se arata intr-un comunicat al Presedintiei:"Kim a dorit sa faca un pas in spate pentru a-si asuma raspunderea pentru recentele incidente".

Coreea de Nord a amenintat joi cu noi atacuri asupra Coreei de Sud daca aceasta din urma continua "atacurile militare nesabuite" asupra sa, scrie presa oficiala nord-coreeana. Potrivit AFP, armata Coreei de Sud isi va consolida prezenta in cele 5 insule din Marea Galbena situate in apropiere de Nord.

Intre timp, Coreea de Sud a anuntat ca isi intareste prezenta in Marea Galbena, dupa atacul de marti al nord-coreenilor asupra insulei Yeonpyeong, soldat cu moartea a patru sud-coreeni, intre care doi soldati, si ranirea a 15 militari. Au fost raniti si in randurile civililor.

La doua zile de la bombardament, in urma criticilor aparute in presa referitoare la o reactie "slaba" din partea armatei sud-coreene, Seulul a anuntat ca planuieste sa isi schimbe angajamentul "mai degraba pasiv", potrivit unui oficial din cadrul presedintiei, Hong Sang-Pyo.

Sudul va "spori considerabil fortele armate, inclusiv trupele terestre, pe cele cinci insule din Marea Galbena si va aloca mai mult din buget pentru a trata amenintarile asimetrice ale Coreei de Nord," a spus el.

Coreea de Nord sustine ca Sudul a tras primele tiruri si a provocat riposta militara. De cealalta parte, Ministerul Apararii de la Seul a declarat ca este vorba de o violare evidenta a Tratatului de armistitiu cu tara vecina. Presedintele Sud-ului, Lee Myung-bak, a declarat ca incearca sa previna un conflict de amploare. Seulul a avertizat cu represalii mai dure, daca Nord-ul continua atacul, cel mai grav de la razboiul din 1950-1953.