​Comunistii nu mai au sanse sa revina la guvernare, spuneau acum doua saptamani politicieni din R. Moldova aflati la o conferinta la Bucuresti. Vicepresedintii PLDM, PL si AMN cred ca baza electorala a comunistilor se ingusteaza, ca elita conducatoare s-a pulverizat, ramanand doar Voronin si cativa apropiati, iar o guvernare monocolora in Moldova este acum putin probabila. Totusi, au acceptat provocarea de a spune cum cred ca ar evolua lucrurile dupa alegeri cu comunistii la putere.

Trei dintre cele patru partide din AIE aflata la guvernare au fost reprezentate la conferinta de la Bucuresti, mai putin partidul lui Marian Lupu.

Victor Osipov, vicepresedintele Aliantei Moldova Noastra - al carui lider este Serafim Urechean, Alexandru Tanase, vicepresedinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova - al lui Vlad Filat, si Dorin Chirtoaca, vicepresedintele Partidului Liberal - condus de Mihai Ghimpu au fost unanim de acord ca este putin probabila, daca nu chiar imposibila o revenire a comunistilor la guvernare.

Iata explicatiile lor:

Alexandru Tanase, ministrul Justitiei si vicepresedinte PLDM

Bazinul electoral al comunistilor se ingusteaza de la an la an

  • Comunistii nu vor reveni la putere, nu au cum sa revina, sunt premise absolut obiective. Electoratul din Moldova este diferit de electoratul din orice alta tara, noi avem preponderent votul etnic, minoritatile nationale voteaza pentru Partidul Comunistilor. Exista acea parte de nostalgici care voteaza tot pentru comunisti. Asadar, ei au un anumit numar de voturi, constant de-a lungul anilor.
  • Eu cred ca nu au cum sa revina pentru ca nu au de unde sa-si sporeasca bazinul electoral. Mai mult, referendumul constitutional care a avut loc in septembrie a confirmat o data in plus ca partidele care formeaza Alianta aflata la guvernare nu au pierdut niciun alegator.
  • Avem motive sa fim optimisti privind scrutinul electoral. Foarte multi tineri au obtinut in ultimii ani drept de vot, iar bazinul electoral al comunistilor deja biologic se ingusteaza. Pensionarii ii voteaza, dar nu mai sunt atat de multi cum erau in 2001 cand au venit comunistii la putere. Iar cei care se pensioneaza astazi, in '90 cand s-a proclamat independenta, erau oameni in floarea varstei, care aveau alte optiuni.
  • In general, ca optiuni electorale, societatea moldoveneasca a votat constant. S-au schimbat partidele. In '94 cand au avut loc alegerile a castigat Partidul Democrat Agrar, asa se numea, dar in esenta era acelasi partid al comunistilor cu aceleasi personaje care nu se deosebeau cu nimic.

Victor Osipov, vicepremier, negociator pe problema transnistreana, vicepresedinte AMN

Elita lor conducatoare a parasit partidul

  • Partidul comunistilor este mai degraba un partid al capitalistilor care exploateaza un simbol al proletariatului in scopuri pur egoiste. Si l-a utilizat pentru a se imbogati liderul lor si familia acestuia (n.r. Vladimir Voronin), care au devenit printre cei mai bogati oameni din R. Moldova. Au paduri luate in arenda pe zeci de ani, si-au facut drumuri in inima codrului, in timp ce tara sta cu drumurile desfundate. Sa nu creada cineva ca e vorba despre comunisti.
  • Dar nici echipa lor de altadata, care a avut sustinere masiva in Moldova, nu mai exista. Lupu a plecat de-acolo si conduce deja de peste un an Partidul Democrat; Turcan, care era prim-vicerepsedinte in parlamentul lui Voronin si-a infiintat un alt partid (n.r. - Partidul Moldova Unita), fostul lor ministru de externe, Andrei Stratan, si-a cumparat si el un partid (n.r. Partidul Republican din Moldova) cu care s-a antrenat in campanie; Stepaniuc, ideologul comunistilor, a plecat si el si a devneit independent. Deci elita conducatoare a acestui partid s-a pulverizat.

Dorin Chirtoaca, primarul Chisinaului, vicepresedinte PL

Nu se mai poate vorbi despre o guvernare monocolora, dar exista riscul unor tradari

  • Structura electoratului e bine cunoscuta de 20 de ani: avem dreapta, centru-dreapta, centru-stanga, stanga. Procentele nu au diferit foarte mult in acesti 20 de ani. In suma, dreapta cu centrul dreapta si cu centrul-stanga pot avea peste 50%, maximum, intr-o situatie fericita, peste 60%. Si respectiv stanga avariata la 30%, mergand pana la peste 50% in anumite perioade.

Chirtoaca a fost singurul care n-a respins ferm o revenire la putere a comunistilor, pentru ca, spune el, "exista riscul unor tradari, cum au mai fost".

  • Pentru ca real, daca n-au luat comunistii 51 de mandate in 2001 si nici in 2005, n-au luat nici in 2009, nici in aprilie, nici in iulie, nu vor lua nici acum. Perspectiva ca un singur partid sa guverneze Moldova de unul singur nu se prea intrevede.
  • Insa conteaza foarte mult cum vor fi restabilite relatiile in Alianta, cum se va gasi numitorul comun pentru a nu fi determinat cineva sau tenta altcineva sa ajunga sa faca alianta cu comunistii. PD a si lasat portita intredeschisa, poate e si o chestiune de tactica electorala, insa in Alianta au fost destule situatii in care lucrurile nu au mers asa cum trebuie si asta ar putea servi drept justificare pentru a face altfel dupa alegeri. De aceea depinde foarte mult de noi.

Cum ar arata Moldova cu comunistii la guvernare?

Toti trei politicienii de la Chisinau au fost initial reticenti sa faca un exercitiu de imaginatie privind scenariul "negru" referitor la o revenire la putere a comunistilor. Tanase si Osipov au tinut sa sublinieze ca vorbesc despre o situatie pur ipotetica, in timp ce Chirtoaca a aratat ca nu ar fi pentru prima data cand s-ar intampla asta.

Alexandru Tanase: Nu poti spune exact, pentru ca au fost un model de inconsecventa politica

  • Daca ar fi totusi sa discutam la modul teoretic, nu ar putea nimeni sa dea un raspuns univoc, fiindca nimeni nu stie ce inseamna, in sine, Partidul Comunistilor. Ca formatiune politica, ei au reprezentat cel mai elocvent model al inconsecventei politice. In 2001 cand au venit la putere vroiau integrare cu Rusia, vroiau o aderare la uniunea Rusia-Belarus, semnau orice. In 2006, cu aceeasi ardoare, mergeau spre Uniunea Europeana.
  • Partidul Comunistilor este o formatiune care se muleaza extrem de abil pentru orice situatie pentru a obtine avantaj electoral. La ora actuala ei nu prea au argumente suficiente, au speculat ideea unirii cu Romania. Am vazut ca erau foarte nemultumiti de semnarea tratatului privind frontiera, desi ei au fost cei care au insistat ca el sa fie semnat, noi n-am avut niciodata o prioritate a politicii noastre externe semnarea acestui document, ei au fost cei care l-au negociat si acum ne ataca.
  • Nu se va intampla nimic spectaculos daca, Doamne fereste, ei ar reveni la putere. Vor fi asa cum au fost dintotdeauna. Dar este important ca acest lucru sa nu se intample, pentru ca ar compromite viitorul european al R. Moldova si viitorul generatiei tinere care abia acum face primii pasi in viata, absolva liceele si merge la facultati.

Victor Osipov: Comunistii ar izola R. Moldova si ar lipsi-o de resursele de dezvoltare

  • Eu refuz sa cred faptul ca o asemenea perspectiva de revenire la putere este posibila. Dar, daca ar fi sa facem exercitiul de imaginatie referitor la ce s-ar intampla in cazul in care ar reveni la putere, atunci trebuie sa judecam dupa retorica publica, electorala a comunistilor din acest an si din ultimele luni.
  • Si o sa va aduc niste argumente chiar din Transnistria, din mediul de afaceri si a celor care participa inclusiv la negocieri. Administratia de la Tiraspol nu are amintiri placute referitor la regimul Voronin. Oamenii de afaceri din Transnistria imi spuneau ca ii treceau fiori  cand se gandeau ca Transnistria va fi reintegrata in R. Moldova si mediul de business va fi tratat de familia Voronin la fel cum a fost tratat business-ul de pe malul drept. Nu vroiau sa se integreze in imperiul de afaceri al familiei Voronin si le era chiar frica de asta.
  • Le e frica de revenirea la putere a acestui clan atat pe malul stang, cat si pe cel drept al Nistrului si la ideea ca vor fi reluate acele practici.
  • Iar daca judecam dupa retorica lor, a comunistilor, sunt impotriva Ucrainei, au avut cateva iesiri foarte agresive, impotriva Romaniei, sunt foarte suparati pe UE care a sustinut puternic guvernul democratic de coalitie, sunt iritati de sprijinul de asistenta financiara, critica acest lucru si anunta ca vor rupe acordurile cu institutiile financiare internationale, iar in situatia economica a R. Moldova asta ar insemna o catastrofa.
  • Pe toate aceste directii cred ca ar fi firesc sa ne asteptam la o politica a comunistilor care sa izoleze R. Moldova si sa o lipseasca de resursele de dezvoltare. Asta nu se va intampla. Eu refuz sa cred ca acest clan va reveni la putere pentru ca toti ceilalti s-au pulverizat.

Dorin Chirtoaca: Lupta continua

  • In 2005 comunistii au ramas la guvernare si cu sustinerea prietenilor nostri, cand au fost ajutati sa aleaga presedintele, discreditand tabara democratica a politicii moldovenesti. Daca s-ar intampla, atunci continuam.
  • Au mai fost reprize, nu se incheie razboiul aici, este una dintre batalii. Cand vom vedea Republica Moldova parcurgand acelasi drum ca Romania, Bulgaria, tarile baltice, putem spune ca am depasit 100% situatia cu care ne-am confruntat pe parcursul multor ani.