Vaticanul a amenintat un episcop chinez cu excomunicarea dupa ce acesta a fost numit in functie de catre Biserica Catolica Chineza subordonata guvernului, fara aprobarea Vaticanului, informeaza BBC.

Papa Benedict al XVI-lea a declarat ca numirea in functia de episcop a preotului Joseph Guo Jincai fara aprobarea Sfantului Scaun reprezinta o incalcare grava a legilor bisericesti.

Cei zece milioane de catolici chinezi sunt impartiti in doua factiuni, una care asculta de vatican, si una care asculta de guvern, numita Asociatia Patriotica Catolica Chineza. Aceasta organizatie refuza sa accepte autoritatea Vaticanului in probleme religioase, cum ar fi numirea episcopilor. Parintele Guo, originar din oasul Ghengde, este unul dintre liderii organizatiei.

China a rupt relatiile diplomatice cu Vaticanul in 1951, dar in ultimii ani s-a observat o dezghetare relativa a situatiei. Cardinalul de Honk Kong, Joseph Zen, a declarat ca numirea unui cardinal fara aprobarea papei este “un act de razboi impotriva Bisericii Catolice”.