Statele Unite sunt de parere ca atacul cu obuze intreprins marti de Coreea de Nord asupra unei insule sud-coreene a fost o actiune izolata, iar regimul de la Phenian nu se pregateste pentru o campanie militara de durata, a afirmat miercuri Departamentul american de Stat, citat de Reuters. In acelasi timp, oficialii americani au sustinut ca Beijingul trebuie sa aiba un rol principal in rezolvarea crizei.

Armata americana crede ca atacul asupra insulei Yeonpyeong este legat de succesiunea la putere din statul comunist, a declarat amiralul Mike Mullen, seful Statului Major reunit.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, P.J. Crowley, a afirmat ca "atacul a fost, in viziunea noastra, unul singular, premeditat". Oficialul american a spus ca, "fara sa intram in chestiuni ce privesc informatii secrete", SUA nu cred ca regimul de la Phenian "se pregateste pentru o confruntare militara de durata".

Atat Mullen cat si Crowley au afirmat ca oficialii de la Beijing trebuie sa aiba un rol principal in rezolvarea crizei din Peninsula Coreeana. "Este foarte important ca statul chinez sa preia conducerea", a declarat Mullen, adaugand ca "tara care are influenta asupra regimului de la Phenian este China".

Crowley a afirmat si el ca Statele Unite asteapta ca regimul de la Beijing sa-si foloseasca influenta pentru a determina Coreea de Nord sa renunte la "atitudinea provocatoare".

"China este esentiala pentru ca Nordul sa se indrepte intr-o directie fundamental diferita", a spus purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat.