Oficali americani si afgani au admis ca barbatul care a participat la negocieri in vederea incetarii conflictului de noua ani din Afganistan nu era de fapt Mullah Akhtak Muhammad Mansour, al doilea om din conducerea gruparii talibane, asa cum au crezut timp de cateva luni, relateaza New York Times.

"Nu este el. Si i-am dat multi bani," a declarat un diplomat implicat in discutii.

Oficialii americani au confirmat luni ca si-au pierdut orice speranta ca barbatul afgan cu care au avut trei intalniri era Mansour, sau un alt membru de la conducerea gruparii.

Impostorul a avut chiar si o intalnire cu presedintele Hamid Karzai. El a fost transportat cu un avion NATO la Kabul si dus direct la palatul prezidential.

Americanii sustin ca au fost sceptici cu privire la identitatea barbatului inca de la inceput. Dupa cea de-a treia intalnire, unul dintre oficialii care au luat parte la discutii, care se mai intalnise in urma cu mai multi ani cu Mansour, a spus ca nu il recunoaste.

Un diplomat a declarat ca barbatului i-a fost data o suma substantiala de bani pentru a lua parte la negocieri si pentru a-l convinge sa revina.

New York Times a relatat, luna trecuta, faptul ca talibanii au acceptat sa ia parte la negocieri in vederea pacii in Afganistan, citandu-l inclusiv pe Generalul David Petraeus. Cotidianul a acceptat sa nu publice numele lui Mansour intr-un articol, la solicitarea Casei Albe, motivata de faptul ca viata lui Mansour si evolutia negocierilor ar fi afectate. Informatiile obtinute de NY Times se refereau si la alti doi presupusi lideri talibani, despre care in prezent nu se stie nimic.

Deocamdata, oficialii nu au stabilit cine este de fapt barbatul. Suspiciunile variaza, de la un simplu impostor in cautare de bani la agent secret taliban.

"Talibanii sunt mai destepti decat americanii si decat serviciile noastre de informatii. Se joaca," a declarat un important oficial afgan.

In mod public, conducerea talibana sustine ca nu exista nicio negociere.