Coreea de Nord a semnat marti, la cateva ore dupa ce artileria sa a atacat o baza militara a tarii vecine, un tratat economic si comercial cu singurul sau aliat major, China, anunta Reuters, care citeaza o informatie publicata de agentia chineza de stat Xinhua.

Acest anunt intervine la putin timp dupa ce China si-a exprimat ingrijoararea in legatura cu informatiile legate de incidentele din insula Yeonpyeong.

Potrivit Xinhua, acordul a fost semnat de ministrul adjunct pentru Comert exterior din Coreea de Nord, Ku Pon Thae, si de ministrul adjunct pentru Comert din China, Wang Hemin.

"Pe langa semnarea acordului, au mai fost discutate in cadrul intalnirii problema cresterii schimburilor economice si a relatiilor comerciale dintre cele doua tari", precizeaza agentia chineza de stat, fara a oferi detalii suplimentare.

Sprijinul economic si diplomatic al Chinei a jucat un rol important in evolutia izolatei republici comuniste din peninsula Coreeana. Liderul Coreei de Nord, Kim Jong-il, a vizitat de doua ori China in acest an.

In 2009, schimburile comerciale dintre China si Coreea de Nord au atins suma de 2,7 miliarde dolari, in scadere cu 4% fata de anul 2008,.