Coreea de Nord (putere nucleara) a tras marti mai multe obuze asupra unei insule sud-coreene, incendiind mai multe cladiri si ranind mai multi soldati sud-coreeni si civili, potrivit presei coreene si oficialilor militari, citati de Reuters. Trupele sud-coreene aflate pe insula au ripostat cu tiruri de artilerie, iar armata se afla in stare de alerta maxima, potrivit AFP.

Fum deasupra insulei sud-coreene YeonpyeongFoto: Agerpres/EPA

UPDATE 4 Coreea de Nord sustine ca Sudul a tras primele tiruri si a provocat riposta militara.

"In ciuda repetatelor avertizari, Coreea de Sud a tras zeci de obuze de la ora 13.00 si noi am luat masuri severe militare imediate," a precizat Nordul intr-un comunicat emis de agentia oficiala KCNA, fara sa precizeze daca Phenianul a avut de suferit de pe urma atacului.

Armata nord-coreeana "va continua atacuri fara mila daca inamicul din Sud indrazneste sa ne invadeze teritoriul cu 0,001 mm. Este raspunsul traditional al armatei sa inabuse actiuni provocataore cu o lovitura nimicitoare," se precizeaza in comunicatul citat de AFP.

UPDATE 3 Ora 11,40 Al doilea soldat sud-coreean a murit in schimburile de focuri cu soldatii nord-coreeni

Ministerul Apararii de la Seul a declarat ca este vorba de o violare evidenta a Tratatului de armistitiu cu tara vecina, in timp ce Casa Alba a "condamnat ferm atacul Coreei Nord" si a cerut incetarea ostilitatilor.

UPDATE 2 Focul se extinde cu repeziciune in insula in urma bombardamentului, potrivit unui martor citat de Reuters. Mare parte dintre cele cateva zeci de obuze trase au lovit baza militara sud-coreeana.

UPDATE Un soldat a murit, cel putin 15 persoane sunt ranite, dintre care 2 civili.

Administratia prezidentiala a numit atacul "o provocare armata evidenta" si a precizat ca "bombardarea necugetata a unor obiective civile este impardonabila".

Localizarea conflictului

Localizarea conflictului

Foto: Reuters

Potrivit CNN, cel putin 200 tiruri de artilerie au lovit insula sud-coreeana incepand cu ora 14:30 ora locala. Armata sud-coreeana a raspuns cu circa 80 de tiruri si a trimis avioane militare. Pe insula se afla aproximativ 1.300 de oameni.

Presedintele Sud-ului, Lee Myung-bak, a declarat ca incearca sa previna un conflict de amploare. Seulul a avertizat cu represalii mai dure, daca Nord-ul continua atacul, cel mai grav de la razboiul din 1950-1953.

"Flota noastra executa astazi antrenamente maritime langa frontiera de vest. Coreea de Nord a trimis o scrisoare de prostest referitoare la exercitiile militare. Examinam o posibila legatura intre protest si atac," a declarat o purtatoare de cuvant a presedintiei.

Un martor a precizat ca locuitorii din insula Yeonpyeong, in vestul peninsulei coreene, in preajma disputatei frontiere maritime, au fost evacuati.

Imaginile surprinse de televiziune arata fum ridicandu-se deasupra zonei. Potrivit postului YTN, Seulul a trimis mai multe avioane militare in insula.

"Casele si muntii ard si oamenii sunt evacuati. Nu se poate vedea bine din cauza fumului. Oamenii sunt speriati si bombardamentul continua," a declarat un martor pentru televiziunea YTN.

Armata sud-coreeana a confirmat schimbul de focuri.

Atacul vine in contextul in care un trimis special din partea SUA urmeaza sa ajunga in regiune, dupa ce Coreea de Nord a dezvaluit ca are o uzina de imbogatirea de uraniu.

Vezi aici imagini filmate de o televiziune sud-coreeana:

Se actualizeaza