Bulgaria va finanta scutul antiracheta pe care NATO il va realiza in Europa, a declarat luni ministrul bulgar al apararii, Anyu Angelov, citat de postul public de radio (BNR). Potrivit Novinite, Angelov a precizat ca tara sa va avea "o contributie financiara redusa" la proiectul defensiv al Aliantei Nord-Atlantice.

Vinerea trecuta, liderii NATO au cazut de acord asupra necesitatii crearii unui scut antiracheta, destinat protejarii populatiilor si teritoriilor NATO, care va fi de acum inainte "unul dintre elementele centrale ale apararii colective".

Presedintele american Barack Obama a felicitat statele membre pentru "dezvoltarea unui sistem de aparare antiracheta suficient de puternic pentru a acoperi teritoriul european al NATO si popoarele sale".

Intr-o faza ulterioara, acest scut instalat in Europa ar putea contribui si la apararea Americii, acesta fiind de altfel si unul dintre elementele de suspiciune care ingrijoreaza Moscova.

Ministrul bulgar a confirmat luni ca exista posibilitatea ca niciunul dintre elementele scutului sa fie amplasat pe teritoriul bulgar, dar ca Bulgaria va participa cu siguranta cel putin la "nivelul inferior" al realizarii acestui proiect defensiv.