Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat ca fetele ar trebui sa se marite atunci cand au intre 16 si 18 ani, care reprezinta pentru ele cea mai buna varsta de casatorie, transmite Reuters, citand presa de la Teheran. Analistii sustin ca o astfel de declaratie este parte a eforturilor guvernamentale de a castiga sprijinul alegatorilor tineri.

Mahmoud AhmadinejadFoto: Agerpres

Reuters reaminteste ca, in 2004, parlamentul iranian a ridicat de la noua la 15 varsta legala la care fetele se pot marita.

"Cea mai buna varsta pentru casatorie este intre 16 si 18 ani pentru fete si intre 19 si 21 de ani pentru baieti", a scris ziarul Mardomsalari, citandu-l pe Ahmadinejad.

Autoritatile de la Teheran au incurajat in ultimii ani casatoriile, ca mijloc de a lupta impotriva "raspandirii imoralitatii printre tineri". Unii lideri religiosi si politicieni conservatori au avertizat in legatura cu rata divorturilor, care este in continua crestere.

"Divorturile sunt in crestere. Preturile mari au creat probleme pentru iranienii obisnuiti", a declarat vinerea trecuta marele ayatollah Nasser Makarem-Shirazi.

Activistii pentru apararea drepturilor femeilor au criticat legile legate de femei, incluzand pe cele care restrictioneaza dreptul acestora de a divorta, de a lucra sau de a parasi tara fara aprobarea sotului. Depozitia unei femei valoreaza in tribunal jumatate din cea a unui barbat si nicio femeie nu are dreptul sa devina presedinte al tarii.

Activistii afirma ca solicitarile femeilor trebuie luate in considerare intr-o tara in care doua treimi din populatie are sub 30 de ani, iar 60% dintre absolventii de facultate sunt femei.

Analistii sutin ca Ahmadinejad si o parte a conservatorilor incearca sa castige sprijinul alegatorilor tineri, in perspectiva alegerilor parlamentare din 2012.