Presedintele palestinian Mahmoud Abbas afirma ca oferta americana de sprijin militar pentru Israel in schimbul unei noi inghetari a procesului de colonizare in teritoriile palestiniene nu reprezinta decat un "pretext pentru a oferi noi arme Israelului", relateaza AFP.

"Refuzam ca oferta de avioane sa fie legata in orice fel de inghetarea colonizarii. (...) Aceasta este pozitia noastra si nu se va schimba", a declarat el, pentru cotidianul de limba araba Asharq Al-Awsat.

"SUA sunt aliati ai Israelului si nu ii putem impiedica. Dar acest ajutor sa fie facut fara legatura cu procesul palestinian de pace si sa nu fie utilizat ca pretext pentru a oferi arme Israelului", a adaugat presedintele palestinian.

In cadrul unei intrevederi pe care a avut-o cu secretarul american de stat in data de 11 noiembrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a acceptat un nou moratoriu de 90 de zile in privinta coloniilor evreiesti din Cisiordania, in schimbul unui pachet generos de sprijin militar si diplomatic.

Aceste masuri, care prevad livrarea suplimentara a 20 de avioane de lupta, au fost anuntate ca sprijin pentru continuarea negocierilor directe de pace israeliano-palestiniene, relansate la inceputul lui septembrie dar intrerupte trei saptamani mai tarziu, cu ocazia expirarii moratoriului de zece luni asupra colonizarii evreiesti in Cisiordania.

Palestinienii cer o noua inghetare a colonizarii inainte de reluarea negocierilor, care nu au oferit niciun rezultat pana in prezent.

Miercuri, un emisar american, David Hale, i-a prezentat lui Abbas o serie de idei si de propuneri americane pentru relansarea procesului de pace.

Abbas a afirmat insa ca Hale "nu a avut nimic de prezentat sau de spus" in cadrul intalnirii de la Ramallah. "Asteptam o noua dezvoltare din partea americanilor", a adaugat el.