"Odata cu intalnirile NATO si SUA-UE din aceasta saptamana de la Lisabona, pot sa ma mandresc ca am vizitat Europa de sase ori in calitate de presedinte. Acest lucru reflecta un element de baza al politicii externe americane - relatia cu aliatii si partenerii nostri europeni este piatra de temelie a angajamentului nostru mondial si un catalizator pentru cooperare globala". Asa si-a inceput presedintele SUA, Barack Obama, discursul tinut cu o zi inaintea inceperii Summitul NATO ce are loc la Lisabona.

Foto:

Presedintele american a subliniat astfel ca tara sa nu mai are o asemenea aliniere a valorilor, intereselor, capacitatilor si obiectvelor cu nici o alta regiune si ca, pe baza celei mai mari relatii economice din lume, comertul trans-atlantic sustine milioane de locuri de munca, atat in Statele Unite, cat si in Europa, si formeaza o fundatie pentru eforturile comune de redresare economica globala.

Barack Obama a declarat ca NATO se va transforma, in urma summit-ului de la Lisabona, printr-un nou Concept Strategic, care "recunoaste capacitatile si partenerii de care avem nevoie pentru a raspunde noilor amenintari ale secolului 21". Aceasta transformare trebuie facuta plecand de la fundamentul acestei Aliante, articolul 5, care spune ca un atac importriva unuia dintre membri este un atac impotrvia tuturor memebrilor aliantei, a declarat presedintele SUA

Acesta spune ca va lupta in continuare pentru eliminarea armelor nucleare, dar avertizeaza ca atata timp cat aceste arme exista, NATO trebuie sa ramana o alianta nucleara: "Am afirmat clar faptul ca Statele Unite vor mentine un arsenal nuclear in conditii de siguranta si eficienta maxima, pentru a descuraja orice adversar si pentru a garanta securitatea aliatilor nostri. La Lisabona putem continua sa cream parteneriate dincolo de granitele NATO, pentru a transforma Alianta intr-un adevarat pilon al securitatii globale."

Liderul de la Casa Alba si-a incheiat discursul subliniind inca o data necesitatea strangerii legaturilor dintre SUA si statele europene aratand ca timp de mai bine de sase decenii, europenii si americanii au stat umar la umar luptand pentru interesele comune si libertatile pe care le pretuim atat de mult ca societati democratice.

Vorbind despre ce se asteapta de la acest Summit, Obama cere preocupare sporita pentru revitalizarea Aliantei si asigurarea securitatii si prosperitatii pentru viitor: "Odata cu lumea intreaga, Alianta s-a schimbat si ea, iar noi suntem mai puternici, mai siguri si mai prosperi, ca rezultat al acestei schimbari".

Extrase din discursul presedintelui SUA, Barack Obama

Despre relatia SUA-Europa

  • Ca o alianta de natiuni democratice, NATO asigura apararea noastra colectiva si ajuta la consolidarea democratiilor tinere. Europa si Statele Unite lucreaza impreuna pentru a preveni raspandirea armelor nucleare, pentru a promova pacea in Orientul Mijlociu si pentru a face fata schimbarilor climatice. Dupa cum am vazut in cazul recentei alerte de securitate din Europa si in cazul complotului zadarnicit de a detona explozibili pe mai multe zboruri cargo trans-atlantice, cooperam indeaproape in fiecare zi pentru a preveni atacurile teroriste si pentru a mentine siguranta cetatenilor nostri.
  • Suntem cei mai apropiati parteneri. Nici statele din Europa, nici Statele Unite nu pot infrunta provocarile vremurilor noastre fara ajutor reciproc. Aceste reuniuni la nivel inalt sunt o oportunitate de a duce cooperarea noastra chiar mai departe si de a asigura faptul ca NATO - cea mai de succes alianta din istoriei umanitatii - ramane relevanta si in acest secol, asa cum a fost si in trecut. De aceea, avem o agenda foarte plina la Lisabona.

Despre Afganistan

  • In primul rand, in Afganistan, ne putem alinia eforturile pentru a face tranzitia spre o conducere afgana, asa cum ne-am angajat in fata poporului afgan. Coalitia condusa de NATO in Afganistan este compusa din 48 natiuni si include contributii din toate cele 28 tari membre NATO, plus 40.000 de trupe din tari aliate si partenere, al caror serviciu si sacrificiu il apreciem. Efortul nostru comun este esential in inlaturarea unui salas al teroristilor, la fel cum este necesar pentru a imbunatati viata poporului afgan. De la sosirea fortelor suplimentare ale Coalitiei din ultimii doi ani, avem in sfarsit strategia si resursele necesare pentru a intrerupe inertia talibanilor, pentru a priva insurgentii de fortificatii, pentru a antrena mai multe forte de securitate afgane si pentru a sprijini poporul afgan.
  • La Lisabona, ne vom adapta strategia, astfel incat sa putem incepe o tranzitie a responsabilitatii catre autoritatile afgane la inceputul anului viitor, si sa putem atinge obiectivul presedintelui Karzai, de a preda fortelor afgane conducerea operatiunilor pentru securitate pana la sfarsitul anului 2014. Chiar daca America va incepe reducerea numarului de trupe in lunia iulie, NATO doreste sa creeze in Afganistan un pareteneriat durabil, care sa garanteze poporului afgan ca nu sunt niciodata singuri.

Despre noul Concept Strategic. NATO se va transforma pe baza articolului 5

  • Odata cu progresul din Afganistan, NATO se va transforma, in urma summit-ului de la Lisabona, printr-un nou Concept Strategic, care recunoaste capacitatile si partenerii de care avem nevoie pentru a raspunde noilor amenintari ale secolului 21. Aceasta transformare trebuie facuta plecand de la fundamentul acestei Aliante, articolul 5, care spune ca un atac impotriva unuia dintre membri este un atac impotriva tuturor membrilor aliantei.
  • Pentru a ne asigura ca acest angajament are sens, trebuie sa ne consolidam intreaga gama de capabilitati care sunt necesare pentru a ne proteja oamenii astazi si pentru a ne pregati in vederea misiunilor de maine. Pe masura ce ne modernizam fortele conventionale, avem nevoie de o reforma a structurilor de comanda ale Aliantei pentru a le face mai eficiente, trebuie sa investim in tehnologii care sa permita fortelor aliate sa functioneze impreuna in mod eficient, si trebuie sa dezvolte metode de aparare impotriva amenintarilor noi, cum ar fi atacurile cibernetice.

Despre scuturile anti-racheta pe teritoriul NATO. Colaborarea cu Rusia. Dezarmarea nucleara

  • O alta capacitate necesara a Aliantei este cea de aparare anti-racheta pe teritoriul NATO, capacitate necesara pentru a aborda o amenintare reala si in crestere, cea a rachetelor balistice. Abordarea Adaptiva pe Etape pe care am anuntat-o anul trecut va oferi o aparare puternica si eficienta a teritoriului si a populatiei Europene, precum si a fortelor americane dislocate.
  • Mai mult decat atat, aceasta abordare reprezinta fundamentul unei colaborari mai largi, care include atat un rol, cat si protectie pentru toti aliatii, plus o oportunitate pentru cooperarea cu Rusia, care este, de asemenea, amenintata de rachete balistice.
  • In plus, putem lucra pentru a crea conditiile necesare pentru reducerea arsenalelor nucleare si pentru a ne reorienta spre viziunea pe care am subliniat-o la Praga anul trecut - o lume fara arme nucleare. Cu toate acestea, atata timp cat aceste arme exista, NATO trebuie sa ramana o alianta nucleara. Am afirmat clar faptul ca Statele Unite vor mentine un arsenal nuclear in conditii de siguranta si eficienta maxima, pentru a descuraja orice adversar si pentru a garanta securitatea aliatilor nostri. La Lisabona putem continua sa cream parteneriate dincolo de granitele NATO, pentru a transforma Alianta intr-un adevarat pilon al securitatii globale. Trebuie sa tinem usa deschisa pentru democratiile europene care indeplinesc standardele de aderare la NATO. Trebuie sa aprofundam cooperarea cu organizatiile care completeaza punctele forte ale NATO, cum ar fi UE, Organizatiei Natiunilor Unite si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa. Prin participarea presedintelui Dmitri Medvedev la summit-ul Consiliului NATO-Rusia, putem relua la nivel real cooperarea dintre NATO si Rusia, o cooperare benefica ambelor parti. 
  • NATO si Rusia isi pot redefini relatia, la fel cum Statele Unite si Rusia si-au redefint-o in trecut. La Lisabona, putem arata in mod clar ca NATO vede Rusia ca pe un partener, nu ca pe un adversar. Ne putem aprofunda cooperarea in Afganistan, in lupta impotriva traficului de droguri si in fata provocarile de securitate ale secolului al 21-lea - de la proliferarea armelor nucleare, la raspandirea extremismului violent. Si, prin cooperarea in domeniul apararii antiracheta, putem transforma o sursa de tensiune intr-o sursa de cooperare impotriva unei amenintari comune.