Guvernul olandez a anuntat ca vrea sa interzica turistilor sa mai cumpere cannabis in faimoasele coffee shops, unde hasisul poate fi achizitionat in mod legal, transmite Reuters. Decizia autoritatilor olandeze face parte dintr-o campanie nationala impotriva consumului de droguri.

Reuters afirma ca Europa are una dintre cele mai liberale politice in domeniul drogurilor, iar localurile de tip coffee shops sunt atractii turistice foarte populare, in special in Amsterdam si orasele de la granitele cu Belgia si Germania.

Insa unele localitati aflate la granita olandezo-belgiana au impus restrictii asa-numitului "turism al drogurilor", iar ministrul olandez al securitatii si justitiei a confirmat miercuri extinderea campaniei impotriva consumului de droguri.

Partidele guvernamentale au decis in septembrie sa interzica turistilor sa cumpere cannabis si sa limiteze cantitatea pe care o poate cumpara un localnic.

"Principala problema o reprezinta crimele si problemele care decurg din vanzarea drogurilor. Trebuie sa ne intoarcem la ceea ce s-a vrut initial: utilizarea la nivel local pentru cei carora le place", a declarat ministrul Ivo Opstelten.

Amsterdam, unde exista 223 de coffee shops, a inceput deja sa inchida unele dintre localurile aflate in asa-numitul "Red Light District" pentru a reduce activitatea infractionala din zona.

Oficialii municipali au anuntat, de asemenea, ca studiaza propunerea guvernamentala.

Reuters afirma ca propunerea guvernului nu a fost inca transpusa intr-un proiect de lege si ca nu exista o data stabilita pentru intrarea in vigoare a acesteia.

Olanda permite detinerea a pana la 5 grame de cannabis, insa productia la scala mare si transportul sunt considerate infractiuni.

Unele orase de granita, precum Maastricht si Terneuzen, au restrictionat deja vanzarea marijuanei catre straini pentru a limita infractiunile si a evita alte probleme, precum blocajele auto.