Sase tari au refuzat sa participe la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace, acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, a anuntat joi Comitetul norvegian, citat de Reuters. Ceremonia va avea loc la 10 decembrie. Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi pentru Mediafax ca Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonie, ci va desemna o alta persoana.

Liu Xiaobo, fotografie nedatataFoto: Agerpres

Cele sase tari sunt Rusia, Kazahstan, Cuba, Maroc, Irak si China. Ele nu au oferit vreun motiv pentru a-si justifica refuzul, a declarat Geir Lundestad, care reprezinta Comitetul Nobel din Norvegia.

Oficialul a declarat ca autoritatile de la Beijing au declansat o campanie "fara precedent" de a sabota participarea la ceremonia de la Oslo. "Nu cunosc niciun exemplu in care o tara a incercat, atat de activ si de direct, sa tina deoparte ambasadorii de la ceremonia Nobel", a spus Lundestad.

In plus, 16 tari nu au raspuns la invitatia Norvegiei, al carei termen limita a expirat joi dimineata.

Recent, China a avertizat comunitatea internationala sa nu il sustina pe disidentul Liu Xiaobo. Reprezentanti ai guvernului de la Beijing au declarat ca vor exista ¬consecinte¬ pentru statele care il vor sustine pe Xiaobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului. Mai multi diplomati de la Oslo au declarat ca au primit scrisori din partea ambasadei chineze in care erau avertizati in legatura cu consecintele participarii lor la ceremonie.

La 8 octombrie, oficialii norvegieni au anuntat ca Liu Xiaobo a fost recompensat cu Premiul Nobel "pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China". Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi.

Imediat dupa anuntul facut la Oslo, China a spus ca decizia Comitetului Nobel de a acorda distinctia disidentului Liu Xiaobo este "o obscenitate", ce contravine principiilor acestui premiu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a declarat joi ca Romania nu va trimite seful misiunii diplomatice la ceremonie, ci va desemna o alta persoana.

Intrebat daca Romania va trimite un reprezentant la decernarea premiului Nobel pentru Pace, in contextul in care China a amenintat statele care vor participa cu represalii de natura diversa, ministrul Teodor Baconschi a precizat ca Romania nu va trimite "seful misiunii".

"Noi nu ne temem nici de represalii, nici de altceva, dar in acelasi timp intelegem de multi ani sensibilitatile prietenilor nostri chinezi. Nu am vrea sa intervenim in marea lor societate intr-un fel sau altul. Cred ca chestiunea decernarii premiului a fost un act de libertate in Europa din partea Fundatiei Nobel si nu contestam niciun fel de optiune cand este vorba de o personalitate sau alta care contribuie la bunul mers al dialogului in aceasta lume. Nu vom fi acolo cu seful de misiune. Vom vedea pe cine trimitem, dar nu va fi seful misiunii", a declarat Baconschi.