Rusia nu are de ascuns secrete militare in cazul presupusului traficant international de arme, cunoscut sub numele de "Comerciantul Mortii", transmite AFP, citand o declaratie a lui Serghei Prihodko, inalt consilier la Kremlin. ViKtor Bout a fost extradat marti, din Thailanda in SUA, unde este acuzat de terorism. Rusia a anuntat ca "regreta profund" decizia autoritatilor thailandeze de a-l extrada pe Bout, sustinand ca ea nu are "nicio justificare legala". Diplomatia rusa a afirmat ca-l va sustine "prin toate mijloacele" pe Bout.

Viktor BoutFoto: Reuters

"Noi nu avem nimic de ascuns, nimeni nu are aici secrete militare sau de alta natura", a declarat oficialul rus, care a precizat ca Bout va primi "tot sprijinul consular necesar".

"Suntem interesati ca ancheta in legatura cu tovarasul nostru sa fie finalizata, iar el va trebui sa raspunda intrebarilor pe care justitia americana le are pentru el", a spus consilierul de la Kremlin.

Oficialul a recunoscut ca Bout trebuie sa raspunda unor "acuzatii foarte serioase" si ca Moscova este interesata ca ancheta sa fie finalizata.

"Am spus mereu si vom afirma intotdeauna ca traficantii de droguri, traficantii de carne, contrabandistii ilegali de arme (...) merita condamnari neconditionate", a declarat consilierul de la Kremlin, in ceea ce AFP considera ca este "o relaxare" a pozitiei Moscovei in acest caz.

In varsta de 43 de ani, Viktor Bout este un fost ofiter al fortelor aeriene sovietice. El a fost arestat pe 6 martie 2008 intr-un hotel din Bangkok, dupa ce a fost prins de agenti americani in timp ce incerca sa vanda rachete si lansatoare de rachete liderilor de gherila ai Fortelor armate revolutionare din Columbia (FARC).

Mai mult, Bout, care a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul "Lord of War" (2005), a fost supranumit "Comerciantul Mortii" in Occident, dupa ce au aparut informatii ca ar fi livrat arme timp de peste 15 ani in Africa si America de Sud, in Afghanistan, pentru talibani si pentru Al-Qaida.

Viktor Bout a fost inchis intr-o inchisoare de inalta securitate de la marginea Bangkokului. El neaga toate acuzatiile care i-au fost aduse si sustine ca nu a fost implicat niciodata in traficul de arme.

Bout este acuzat de autoritatile din SUA ca a livrat arme in valoare de sute de milioane de dolari in diferite zone de conflict de pe glob, din Sierra Leone pana in Afghanistan. Justitia din Statele Unite l-a acuzat de conspiratie pentru a ucide cetateni americani, conspiratie pentru a ucide angajati sau ofiteri americani, conspiratie pentru a achizitiona si a folosi rachete sol-aer si conspiratie pentru a asigura sprijin material si resurse unei organizatii teroriste, respectiv FARC. Miercuri, el a pledat nevinovat la acuzatiile aduse de oficialii americani.