O emisiune dedicata explicarii imaginilor in care apare o femeie ce pare sa vorbeasca la telefonul mobil, la premiera din 1928 a filmului "Circul" al lui Charlie Chaplin, a fost difuzata de postul de televiziune Discovery in urma cu cateva zile. Realizatorii emisiunii i-au cerut parerea lui Suzanne Moon, profesor asociat de Istoria Stiintei la Universitatea din Oklahoma, care spune ca "Prima mea impresie cand am vazut acest video a fost ca este vorba despre o persoana care are un aparat auditiv, asa cum erau ele la acea vreme. Aparatul auditiv are un microfon care capteaza sunetul ambiant. Pare sa fie cineva care testeaza un aparat auditiv, sa vada daca el functioneaza, de aceea pare ca vorbeste. Daca vrei sa fii sigur ca acest aparat functioneaza, poti vorbi in microfon".

Telefon mobil sau proteza auditiva?Foto: Captura Youtube.com

Altii, insa, sunt suficient de "deschisi" incat sa accepte, fie si cu rezerve, varianta calatoriei in timp: "Semnalul (de telefon mobil, n.red.) ar putea calatori in timp, intr-o alta era. Dar... poate fi o exagerare", este de parere Ian O'Neill, astrofizician si producator al unor emisuni de stiinta la Discovery.

La sfarsitul lunii octombrie, un barbat din Belfast a postat pe internet un clip video in care sustinea ca a surprins, intr-o secventa de la premiera filmului "Circul", al lui Charlie Chaplin - care a avut loc la Hollywood, in 1928 - ceea ce pare a fi o femeie vorbind la un telefon mobil. George Clarke spunea ca este "chinuit" de mai bine de un an de aceasta dilema, in conditiile in care, in 1928, anul aparitiei filmului, telefoanele mobile nu se inventasera inca, potrivit BBC. Barbatul credea ca o posibila explicatie ar fi intoarcerea in timp. Clipul video postat de George Clarke pe YouTube a facut senzatie, adunand, in doar 10 zile, aproape 2 milioane si jumatate de vizualizari si zeci de mii de comentarii.