Biserica ortodoxa din Grecia cere ca numarul 666, simbol al Anticristului in traditia crestina, sa nu figureze pe noile carti de identitate informatizate pe care guvernul se pregateste sa le introduca, incepand cu 2011, relateaza AFP.

Biserica "are datoria sa pazeasca integritatea credintei, de aceea 'cartea cetateanului' nu trebuie sa contina in niciun caz, nici de maniera vizibila si nici invizibila, numarul 666", a precizat intr-un comunicat sfantul sinod.

"Cadre din guvernul grec" tinuti la curent cu consultarile din sanul bisericii "si-au exprimat acordul cu aceste remarci si au afirmat ca ele vor fi luate in considerare", adauga comunicatul.

Biserica avertizase Guvernul ca se va pronunta asupra acestei chestiuni, in numele respectului libertatilor personale si al preceptelor credintei ortodoxe, dupa ce autoritatile au anuntat ca vor emite documente informatizate, denumite 'cartea cetateanului'.

Proiectul, care ar urma sa fie finalizat la inceputul lui 2011, a fost criticat si de organizatiile de stanga, care au tras un semnal de alarma impotriva oricaror tentative de monitorizare a cetatenilor.

Acuzata adesea de obscurantism, biserica ortodoxa a luptat cu inversunare impotriva intrarii tarii in spatiul Schengen, deoarece ar fi presupus existenta unui control informatic al intrarilor si iesirilor din aceasta zona utilizand numarul 666.

Acest simbol, "numarul Fiarei", apare in textul biblic al Apocalipsei, redactat, potrivit traditiei ortodoxe grecesti, de apostolul Ioan in anul 95, pe insula Patmos, in sud-est-ul Marii Egée.

Biserica greaca s-a luptat mult timp si impotriva suprimarii - impusa in cele din urma la inceputul anilor 2000 - a mentionarii obligatorii a religiei pe actele de identitate grecesti.