Un atac militar impotriva Iranului ar uni o tara divizata si ar intari angajamentul ferm al Guvernului de la Teheran de a obtine arme nucleare, a declarat marti secretarul american al Apararii, Robert Gates, citat de Reuters.

Gates a spus ca este important sa fie folosite alte mijloace pentru a convinge Teheranul sa nu obtina arme atomice. Oficialul american a spus ca actiunea militara nu va face decat sa intarzie, nu sa previna Iranul sa obtina arme nucleare.

Seful Pentagonului a afirmat ca sanctiunile impuse de comunitatea internationala provoaca o ruptura intre presedintele Mahmoud Ahmadinejad si liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei. "Avem o serie de dovezi ca ayatollahul Khamenei incepe sa se intrebe daca Ahmadinejad il minte in legatura cu impactul sanctiunilor asupra economiei. Si daca el primeste informatia reala legata de starea proasta in care se afla economia iraniana", a afirmat Gates.

Statele Unite si Israelul au acuzat Iranul ca incearca sa obtina arma atomica, insa Teheranul a insistat mereu ca programul sau nuclear are doar o componenta civila. Oficiali americani si israelieni nu au exclus lansarea unor atacuri impotriva instalatiilor nucleare din Iran.

​​