Televiziunea de stat din Iran a prezentat luni o declaratie a femeii condamnata la moarte prin lapidare, in care aceasta sustine ca este "o pacatoasa", transmite MSNBC, citand un material AP. Sakineh Mohammadi Ashtiani, in varsta de 43 de ani, a fost condamnata la moarte si isi asteapta executarea sentintei in Tabriz dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima.

Sakineh Mohammadi AshtianiFoto: Reuters

O femeie care a fost prezentata drept Ashtiani a afirmat pentru televiziunea de stat ca este "o pacatoasa". Fata femeii a fost "blurata", iar declaratia ei, facuta in azera, a fost acoperita de cea a unui prezentator, care vorbea in farsi.

Televiziunea de stat de la Teheran a difuzat si declaratiile a doi barbati, pe care i-a prezentat ca fiind baiatul femeii, Sajjad Qaderzadeh, si avocatul acesteia, Houtan Kian, amandoi arestati luna trecuta.

Qaderzadeh sustine ca a mintit ca mama sa a fost torturata si l-a acuzat pe avocat ca a generat scandalul media care a inconjurat acest caz. "El (Kian) mi-a spus sa afirm ca ea (Ashtiani) a fost torturata. Din pacate, l-am ascultat si am spus minciuni presei internationale", a explicat tanarul.

Postul oficial de televiziune din Iran a prezentat si declaratiile a doi cetateni germani, arestati in luna octombrie in timp ce incercau sa intervieveze familia lui Ashtiani. AP precizeaza ca fetele celor trei iranieni au fost blurate de televiziunea de la Teheran, in timp ce fetele germanilor erau vizibile.

Sakineh Mohammadi Ashtiani a fost condamnata la moarte dupa ce "a marturisit" ca a comis adulter si ca a fost implicata intr-o crima. Avocatul femeii a declarat ca procesul la care a fost supusa Ashtiani a fost unul injust, iar condamnarea falsa. In plus, el a sustinut ca Ashtiani a fost torturata in detentie. In septembrie, ea a primit si 99 de lovituri de bici din cauza unei confuzii de identitate.

Sentinta a fost amanata, iar Curtea Suprema de la Teheran dezbate in prezent cazul femeii.

Numeroase guverne din intreaga lume si organizatii pentru apararea drepturilor omului au condamnat sentinta impusa de judecatorii iranieni.