Un traficant international de arme, cunoscut sub numele de "Comerciantul Mortii", a fost extradat in Statele Unite, unde a fost acuzat de terorism, a anuntat politia din Thailanda, preluata de CNN. Viktor Bout a fost urcat intr-un avion charter in Thailanda, fiind insotit de sase agenti americani din Drug Enforcement Administration. Rusia a anuntat ca "regreta profund" decizia autoritatilor thailandeze de a-l extrada pe Bout, sustinand ca ea nu are "nicio justificare legala". Diplomatia rusa a afirmat ca-l va sustine "prin toate mijloacele" pe Bout.

Viktor BoutFoto: Reuters

Avionul a decolat din Thailanda imediat dupa ce premierul Abhisit Vejjajiva a inlaturat si ultimele obstacole legale din calea extradarii lui Bout.

In varsta de 43 de ani, Viktor Bout este un fost ofiter al fortelor aeriene sovietice. El a fost arestat pe 6 martie 2008 intr-un hotel din Bangkok, dupa ce a fost prins de agenti americani in timp ce incerca sa vanda rachete si lansatoare de rachete liderilor de gherila ai Fortelor armate revolutionare din Columbia (FARC).

Mai mult, Bout, care a inspirat personajul jucat de actorul american Nicolas Cage in filmul "Lord of War" (2005), a fost supranumit "Comerciantul Mortii" in Occident, dupa ce au aparut informatii ca ar fi livrat arme timp de peste 15 ani in Africa si America de Sud, in Afghanistan, pentru talibani si pentru Al-Qaida.

Viktor Bout a fost inchis intr-o inchisoare de inalta securitate de la marginea Bangkokului. El neaga toate acuzatiile care i-au fost aduse si sustine ca nu a fost implicat niciodata in traficul de arme.

Bout este acuzat de autoritatile din SUA ca a livrat arme in valoare de sute de milioane de dolari in diferite zone de conflict de pe glob, din Sierra Leone pana in Afghanistan. Justitia din Statele Unite l-a acuzat de conspiratie pentru a ucide cetateni americani, conspiratie pentru a ucide angajati sau ofiteri americani, conspiratie pentru a achizitiona si a folosi rachete sol-aer si conspiratie pentru a asigura sprijin material si resurse unei organizatii teroriste, respectiv FARC.

In august, Thailanda a amanat extradarea catre Statele Unite a lui Viktor Bout, din cauza unor complicatii juridice.