Un medicament pentru diabetici supraponderali interzis in Franta de un an - Mediator (benfluorex) - ar fi provocat, in 33 de ani, moartea a 500 de persoane, afirma Agentia franceza a produselor pentru sanatate, citata de France Presse. Medicamentul a fost comercializat de laboratorul francez Servier, intre anii 1975 - 2009. Mediator are o componenta asemanatoare celei a altui produs al Servier care suprima pofta de mincare, Isomeride - care a fost retras si el din vanzare in Franta in 1997. Mediator a fost utilizat si de nediabetici supraponderali.

Totodata, Agentia franceza a produselor pentru sanatate si-a reafirmat intentia de a le reaminti medicilor toate recomandarile care trebuie urmate in cursul interzicerii medicamentului. De asemenea, persoanele care se trateaza cu acest medicament sunt sfatuite sa-si consulte de urgenta medicul daca inca nu au facut-o.

In noiembrie, anul trecut, un studiu evidentiase gravele riscuri pe care le implica administrarea Mediatorului. Autoritatile franceze au solicitat intocmirea altui studiu, in incercarea de a estima numarul persoanelor care si-ar fi putut pierde viata in urma tratarii cu acest medicament.