Generalul britanic David Richards, noul sef al fortelor armate din Marea Britanie, a declarat intr-un interviu pentru Sunday Telegraph ca vestul lupta impotriva al Qaeda intr-un razboi in care fortele sale pot infrana militantismul islamist, insa nu il pot invinge.

"In primul rand, trebuie sa te intrebi: 'Avem nevoie sa invingem (al-Qaeda) in sensul unei victorii clare? As spune ca nu este necesar si nu va fi realizat niciodata. Dar putem sa il tinem sub control pana la punctul in care vietile noastre si ale copiilor nostri sunt in siguranta? Cred ca da", a spus Richards.

Acesta a subliniat faptul ca scopul Marii Britanii este sa isi incheie misiunea din Afganistan pana in 2014-2015, dar nu a estimat cat timp va mai fi nevoie ca trupele coalitiei sa sprijine fortele de securitate afgane.

In prezent, in Afganistan exista peste 9.000 de soldati britanici. Numarul celor ucisi in razboi se ridica la 343 de la inceputul misiunii in 2001.

"Cred ca sacrificiul facut de trupele britanice a meritat", a spus Richards. "Intr-un fel, cu totii am fost vinovati, colectiv, nu numai armata - ca nu am inteles (la inceput) care era miza - acum stim", a continuat el.

Separat, Richards a declarat ca l-ar sprijini pe Printul Harry daca acesta ar dori sa se intoarca pe front in Afganistan, dar a declarat ca fratele sau mai mare, Printul William, ar trebui probabil sa evite conflictul.