​Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a numit duminica un nou guvern avandu-l in frunte tot pe premierul Francois Fillon, in incercarea de a se orienta mai mult spre dreapta inainte de alegerile prezidentiale din 2012, relateaza AFP.

In afara de prim-ministrul Fillon, si-au mai pastrat functiile ministrul de interne, Brice Hortefeux, si ministrul de finante, Christine Lagarde, in timp ce loiali ai lui Sarkozy au fost promovati sau au primit mai multe responsabilitati, presedintele alegand o echipa care sa sustina politicile de austeritate.

Popularul ministru de externe, Bernard Kouchner, a fost inlocuit de Michele Alliot-Marie, iar Alain Juppe, fost premier de dreapta, a preluat portofoliul apararii, dupa ce Herve Morin, care a ocupat aceasta functie pana duminica, a declarat ca noul cabinet reprezinta o "echipa de campanie", in care nu are ce cauta.

Si ministrul muncii Eric Woerth, implicat in scandalul Liliane Bettencourt al finantarilor ilegale, a fost inlocuit de Xavier Bertrand.

Noul guvern are 31 de membri, fata de 37 cat avea precedentul, dintre care 11 sunt femei.

Fillon a promis redresarea Frantei si reducerea somajului, si a laudat angajamentul lui Sarkozy si a majoritatii parlamentare de dreapta de a sustine reforme nepopulare, insa necesare.