Un raport secret sustine ca, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, oficialii americani din domeniul serviciilor de informatii au creat un "adapost sigur" in Statele Unite pentru nazisti si colaboratorii lor, relateaza New York Times. Documentul de 600 de pagini prezinta investigatiile legate de operatiunile Guvernului american ce vizau capturarea nazistilor germani.

Raportul, pe care Departamentul american al Justitiei a incercat sa-l tina secret timp de patru ani, detaileaza si confruntarile pe care americanii le-au avut cu alte state, pe marginea soartei criminalilor de razboi.

Documentele secrete ofera noi dovezi despre cel putin 25 dintre cele mai importante cazuri cu liderii nazisti, din ultimele trei decenii, vorbind despre succesele si esecurile anchetatorilor din Office of Special Investigations (O.S.I.), creat special in 1979 pentru a deporta nazisti.

Raportul vorbeste, printre altele, despre cautarea doctorului Josef Mengele, denumit "Ingerul mortii" la Auschwitz - o parte din scalpul acestuia era pastrat in sertarul unui oficial din Departamentul Justitiei; despre uciderea unui fost soldat din SS in New Jersey, cel mai probabil de catre un grup radical evreiesc; despre identificarea gresita a unui fost agent de paza de la Treblinka, denumit Ivan cel Groaznic.

Potrivit New York Times, cele mai importante dezvaluiri se refera la implicarea CIA in soarta emigrantilor nazisti.

Documente aparute pana in prezent recunosteau folosirea, de catre CIA, a informatiilor obtinute de la nazisti dupa sfarsitul conflagratiei mondiale. Raportul actual vorbeste despre "colaborarea guvernului cu cei urmariti", precum si despre faptul ca agentii O.S.I. au aflat ca unii dintre nazisti "au primit acces cu buna stiinta" in SUA, desi oficialii guvernamentali erau constienti de trecutul lor. Un exemplu citat este cel al lui Otto Von Bolschwing, un fost asociat al lui Adolph Eichmann, care a lucrat pentru CIA in SUA; un alt caz este cel al lui Arthur L. Rudolph, un savant nazist care a condus fabrica de munitie Mittelwerk si care a ajuns sa lucreaze pentru NASA.

Potrivit raportului, numarul nazistilor care au ajuns in SUA a fost cu siguranta mai mic de 10.000, o cifra des citata de oficiali guvernamentali. De la crearea O.S.I., peste 300 de nazisti au fost deportati din SUA, blocati sa intre in tara sau li s-a revocat cetatenia americana.

Departamentul Justitiei a incercat, inca din 2006, sa blocheze accesul la raport. Amenintati cu un proces, oficialii au remis luna o versiune editata catre un grup privat de cercetare, National Security Archive. Versiunea completa a raportului a fost obtinuta de The New York Times.

Departamentul american al Justitiei afirma ca raportul, realizat in sase ani, nu a fost finalizat si nu reprezinta versiunea sa oficiala, avand "numeroase erori factuale si omisiuni".