Componenta noului Guvern de la Paris ar putea fi anuntata in cursul dupa-amiezei de duminica, dupa ce Nicolas Sarkozy l-a reconfirmat, in aceasta dimineata, pe Francois Fillon la conducerea Executivului francez, la doar cateva ore de la demisia acestuia si a Cabinetului condus de el, sambata seara, anunta Le Mondesi AFP.

Sarkozy si FillonFoto: Reuters

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a acceptat, sambata seara, demisia Guvernului condus de Francois Fillon, in conditiile in care remanierea Executivului de la Paris fusese anuntata de cateva saptamani. In acest fel, demisia Cabinetului francez a devenit o formalitate, permitandu-i sefului statului sa aleaga noi ministri, fara sa fie nevoit sa demita actuala echipa guvernamentala.

Surse guvernamentale au declarat pentru AFP, inca de sambata seara, ca se asteapta ca Francois Fillon sa fie reconfirmat rapid in functia de premier.

Noua echipa ministeriala ar urma sa fie aprobata de Nicolas Sarkozy la inceputul saptamanii viitoare, iar analistii se asteapta la un Guvern mai redus numeric (de doar 26 de membri, fata de 37, pana acum), format in principal din reprezentanti ai UMP, partidul de dreapta al lui Sarkozy. In plus, femeile ar urma sa fie promovate in noul Cabinet.

Presedintele Sarkozy a semnalat inca din luna martie a acestui an ca planuieste sa-si remanieze Cabinetul, in perspectiva luptei electorale asteptate pentru alegerile din 2012.