Presedintele francez Nicolas Sarkozy a acceptat sambata demisia Guvernului condus de Francois Fillon, pregatind drumul pentru o remaniere a Executivului de la Paris, anuntata de cateva saptamani, transmite Le Monde.

Demisia Cabinetului este o formalitate, permitand sefului statului sa aleaga noi ministri, fara sa fie nevoit sa demita actuala echipa guvernamentala.

Surse guvernamentale au declarat pentru AFP ca se asteapta ca Fillon sa fie renumit rapid in functia de premier.

Apoi, Fillon va realiza o noua echipa ministeriala, ce urmeaza sa fie aprobata de catre Sarkozy, cel mai probabil lunea viitoare. Analistii francezi se asteapta la un Guvern mai redus numeric, format in principal din reprezentanti ai UMP, partidul de dreapta al lui Sarkozy.

Presedintele Sarkozy a semnalat inca din luna martie a acestui an ca planuieste sa-si remanieze Cabinetul, in perspectiva luptei electorale asteptate pentru alegerile din 2012.

Fillon s-a intalnit de doua ori, sambata, cu presedintele Sarkozy la palatul Elysee, plecand chiar inainte ca presedintia franceza sa dea publicitatii comunicatul de presa care anunta demisia Guvernului.

Comunicatul afirma ca Nicolas Sarkozy a acceptat demisia Cabinetului in conformitate cu articolul 8 al Constitutiei Frantei.