Compania feroviara din Franta, detinuta de stat, si-a exprimat regretul public, pentru prima data, pentru rolul sau in transportarea evreilor catre lagarele de concentrare naziste, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, transmite BBC. Pana in prezent, SNCF a sustinut ca angajatii sai au fost fortati sa asiste la deportari de catre armata germana invadatoare.

In cadrul unei deplasari facute in Statele Unite, directorul executiv al companiei, Guillaume Pepy, a emis un comunicat in care isi exprima "durerea si regretul profunde" pentru consecintele actiunilor SNCF.

BBC scrie ca scuzele exprimate de Pepy sunt legate in mod evident de contractele pentru trenuri de mare viteza din SUA. Compania franceza a fost criticata in mod repetat in Statele Unite pentru ca nu si-a cerut scuze pentru implicarea sa in deportarea evreilor.

In prezent, SNCF spera sa obtina contracte de miliarde de dolari in California si Florida, pentru constructia dei sine de cale ferata pentru trenurile de mare viteza. In ambele state americane, unii politicieni si organizatii ale evreilor au incercat sa interzica participarea la licitatii a oricarei companii care nu-si clarifica rolul avut in deportarile din al Doilea Razboi Mondial.

Potrivit informatiilor, trenurile detinute de statul francez si angajatii companiei feroviare publice au fost

responsabili pentru transportarea a circa 76.000 de evrei din Franta spre Germania si spre estul continentului, in timpul conflagratiei mondiale. Numai o parte dintre acestia s-au intors acasa.

Pana in prezent, SNCF a insistat ca nu a fost responsabila: operatorul feroviar fusese rechizitionat de catre ocupantul german, iar angajatii francezi au trebuit sa se supuna ordinelor.