Nezavisimaia gazeta a aflat ce este NATO dispusa sa ofere Rusiei in schimbul aderarii la scutul aerian al Aliantei. Se preconizeaza ca, la summitul de la Lisabona, liderii tarilor membre vor decide ca Alianta are nevoie de un sistem care sa-i apere teritoriul de rachetele balistice cu raza lunga de actiune. Dupa aceea, ei vor face Rusiei o propunere de colaborare. NATO intentioneaza sa-si creeze propria aparare antiracheta nu de la zero, ci pornind de la programul existent ALTBMD.

Acest program exista din 2005 si presupune includerea radarelor si a programelor de interceptare intr-un singur sistem. Cu ajutorul ALTBMD, avertismentul de lansare a rachetelor obtinut de o tara poate fi transmis altui stat pentru activarea antirachetelor acestui aliat si lichidarea pericolului.

In cazul unei decizii pozitive la Lisabona, realizarea proiectului propus va costa aproximativ 200 milioane euro. Acesti bani vor fi folositi pentru dezvoltarea sistemului de comanda regionala a scutului NATO, iar toti senzorii si aparatele de interceptare vor fi puse la dispozitie de aliatii care vor finanta elementele sistemelui de care vor beneficia.

Sursele publicatiei au precizat ca dupa Lisabona, unde Rusia ar urma sa fie invitata oficial sa intre in scutul NATO, se vor deschide perspective reale pentru colaborarea cu Moscova. Este vorba de consultari politice privind sistemul de aparare, antrenamente si exercitii comune, in cadrul carora Rusia va putea testa gradul de eficienta al mijloacelor sale antiracheta.

Sursele Nezavisimaia gazeta au dat de inteles ca, aderand la scutul NATO, Moscova poate intari securitatea teritoriului rus prin obtinerea „unor informatii” furnizate de satelitii americani. Daca, bineinteles, partea americana va permite accesul NATO la aceste date. ​