Statele Unite si Pakistanul au participat la "jihadul" impotriva trupelor sovietice in Afghanistan, in timpul razboiul din anii '80, a declarat, la Washington, fostul presedinte pakistanez Pervez Musharraf, citat de RIA Novosti.

"Intre 1979 si pana in 1989, am lansat jihadul impotriva trupelor sovietice. Spun noi pentru ca era vorba despre Statele Unite si Pakistan. Calific acest razboi drept jihad pentru ca am dorit sa implicam mujahedini din toata lumea" in lupta impotriva Armatei Rosii, a precizat el.

"De asemenea, am antrenat si inarmat pe teritoriul nostru talibani, inainte de a-i trimite in Afghanistan", a adaugat fostul presedinte.

Rezultatul acestui "jihad" este cunoscut astazi de intreaga lume: Mujahedinii au "importat" ideile wahhabismului si, dupa ce talibanii au ajuns la putere, in 1996, Afghanistanul a devenit un centru al terorismului.

Acum, Statele Unite culeg in Afghanistan si in Pakistan fructele politicii de sustinere a mujahedinilor in perioada Razboiului Rece, fapt recunoscut si de oficiali americani, printre care si Secretarul de Stat Hillary Clinton, a comentat el.

Aceasta este prima interventie a lui Pervez Musharraf in fata publicului american din momentul in care si-a dat demisia. Pentru a evita o procedura de destituire, el a renuntat la functie in august 2008, dupa care s-a exilat la Londra.