Procurorii federali americani au anuntat ca au destructurat o retea prin care mai multe persoane au sustinut in mod fals ca au fost victime ale persecutiilor nazistilor din Germania pentru a incasa bani dintr-un fond ce ofera despagubiri victimelor Holocaustului, relateaza MSNBC. Autoritatile din SUA au arestat 17 persoane, iar frauda de care sunt acuzate se apropie de 42 de milioane de dolari.

Oficialii FBI au declarat ca tinta fraudei a fost Conference on Jewish Material Claims against Germany, o organizatie care asigura despagubiri pentru victimele persecutiei naziste si care negociaza cu autoritatile din diferite tari pentru restituirea proprietatilor si a bunurilor ce au apartinut evreilor.

Potrivit informatiilor, din cele 17 persoane acuzate ca au luat parte la frauda, sase sunt angajate ale biroului din New York al organizatiei. FBI sustine ca acestia au recrutat mai multe persoane, pe care le-au ajutat sa completeze declaratii false, solicitand in schimb o parte din banii platiti ca despagubiri.

Departamentul american al Justitiei a precizat ca frauda comisa totalizeaza peste 42 de milioane de dolari. Autoritatile au descoperit mai mult de 5.500 de declaratii false, depuse in cadrul a doua programe create si finantate de guvernul german pentru a ajuta supravietuitori ai Holocaustului.

Unul dintre programe platea 3.600 de dolari supravietuitorilor evrei care au fugit de nazisti si au devenit refugiati, in timp ce un alt program era rezervat evreilor care au fost inchisi in lagare de concentrare sau care s-au ascuns in ghetourile evreiesti infiintate de nazisti.

FBI-ul a anuntat ca frauda a fost descoperita in decembrie 2009, dupa ce mai multi angajati ai organizatiei au devenit suspiciosi si au informat autoritatile.

Procurorii federali au declarat ca patru din cei 17 retinuti au pledat vinovati la acuzatiile aduse. Toti cei arestati sunt acuzati de conspiratie pentru a comite frauda, iar unii sunt suspectati si de spalare de bani si incercare de a influenta martorii.