Site-ul LifeNews.ru a dat publicitatii un clip despre care se spune ca arata atacul brutal asupra cunoscutului jurnalist rus Oleg Kasin, care a avut loc sambata noapte langa casa sa din Moscova, potrivit New York Times. Unul dintre principalii jurnalisti ai ziarului Kommersant, Kasin se afla in coma indusa de medici la spital, dupa ce a fost batut de doi necunoscuti.

El are maxilarul rupt, tibiile fracturate si rani la craniu si degete.

Clipul arata cum acesta este lovit cu o bara de metal pentru aproximativ 80 de secunde si apoi incearca sa se tarasca, inainte de a se prabusi. Cand termina, cei doi atacatori il lovesc cu piciorul in cap si se indeparteaza.

Atentie! Imagini violente

Potrivit site-ului, un vecin ar fi sunat la ambulanta.

Motivele pentru care jurnalistul Oleg Kashin a fost atacat sunt inca neclare. Cu toate acestea editorul publicatiei Kommersant, Mikhail Mikhailin, a declarat ca cel mai probabil motivul atacului are legatura cu investigatiile recente pe care jurnalistul le desfasura cu privire la grupurile extremiste de tineri. ​

Luni dimineata, un alt ziarist rus a fost agresat in apropiere de Moscova.

Anatoli Adamciuk, care scrie pentru Jukovskie Vesti, un ziar din regiunea Jukovsky, aflata la 25 de km sud-est de Moscova, a fost batut luni dimineata de doi barbati, a declarat unul dintre colegii sai pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Jurnalistul a suferit rani la cap in urma atacului produs la cativa zeci de metri de sediul publicatiei la care lucreaza.

O sursa din domeniul securitatii a confirmat incidentul, insa a adaugat ca detaliile atacului nu sunt clare.

Oleg Kashin este unul dintre jurnalistii cunoscuti in Rusia, astfel ca, potrivit BBC, rezolvarea acestui caz este un test serios pentru Kremlin in ceea ce priveste preocuparea puterii fata de problema intimidarii presei.

Presedintele Dmitri Medvedev a declarat sambata ca "infractorii trebuie gasiti si pedepsiti", iar de caz se va ocupa personal procurorul general.

In Rusia, astfel de atacuri la adresa unor jurnalisti incomozi nu sunt un lucru neobisnuit. Grupurile pentru apararea drepturilor omului spun ca exista 19 cazuri neelucidate de jurnalisti ucisi.

Vicepremierul rus a declarat insa luni ca atacul este rezultatul unui conflict de afaceri si nu consecinta unui dispute politice.

"Este necesar sa intelegem faptul ca jurnalistii nu sufera din cauza autoritatilor, a structurilor politice sau a altor institutii, ci in special din cauza conflictelor din zona de afaceri" a declarat Valeriy Ryazanskiy. El a mai adaugat ca aceste conflicte sunt un rezultat al "fazei de recuperare" in urma crizei din 2008-2009.