Presedintele american Barack Obama a ajuns marti in Indonezia, unde si-a petrecut patru ani din copilarie, urmarind sa atraga musulmanii de partea sa si sa cimenteze relatiile strategice, relateaza AFP.

"Este minunat sa fiu aici insa trebuie sa va spun ca atunci cand vizitezi un loc in care ai trait in copilarie, ca presedinte, esti putin dezorientat", le-a spus Obama reporterilor.

"Peisajul s-a schimbat complet, cand am venit aici prima data era in 1967 si oamenii se deplasau pe 'becak', un fel de velo-risca. Acum ca presedinte nici nu vad trafic pentru ca au blocat toate strazile, dar inteleg ca circulatia in Jakarta este foarte dura", a spus el.

Presedintele a adaugat ca are "multa afectiune" pentru locuitorii in mare parte musulmani (aproximativ 200 de milioane din 240 milioane de locuitori).

"Evident, am o sora care este pe jumatate indoneziana, mama mea a trait si a muncit aici mult timp, asa ca locurile si zgomotele si amintirile imi sunt foarte familiare", a afirmat Obama.

Presedintele american a ajuns in Jakarta la varsta de 6 ani, alaturi de mama sa si tatal vitreg si a locuit aici timp de patru ani, pana in 1971.

Fostii colegi de scoala isi amintesc bine de "baiatul dolofan" Barack Obama, caruia i se spunea "Barry".

"Cred ca inca isi aminteste de noi, desi nu ne-am mai vazut de 40 de ani", a spus un coleg de clasa.

Acesta a precizat ca ambasada americana a invitat 26 dintre colegii lui Obama si un profesor sa il asculte vorbind miercuri la Universitatea din Jakarta.

Obama a aratat ca nu a uitat limba indoneziana la aeroport, cand l-a intrebat pe ministrul de externe Marty Natalegawa "apa kabar?" ("ce mai faci?").

Potrivit Reuters, Obama a declarat ca eforturile administratiei de la Washington de a se apropia de lumea musulmana au fost oneste si vor ajuta securitatea SUA, recunoscand ca mai este mult de lucru in aceasta privinta.

"Nu ne asteptam ca vom elimina complet o parte din neintelegerile si neincrederea care s-au dezvoltat in timp, dar credem ca suntem pe drumul cel bun", a spus el.

Jakarta este a doua oprire in turneul asiatic al presedintelui american, dupa India, urmand sa ajunga in Coreea de Sud pentru summitul G20 si in Yokohama, Japonia.