Premierul rus Vladimir Putin a condus duminica o masina de Formula 1 pe un circuit de langa St. Petersburg, atingand viteze de pana la 240 de km/h, transmite AFP. Analistii straini sustin ca, in perspectiva posibilei candidaturi la alegerile prezidentiale din 2012, Putin a luat parte in ultimele luni la mai multe evenimente de imagine: a ajutat cercetatorii sa monteze o zgarda cu emitator la gatul unui urs polar in greutate de 230 de kilograme, a participat impreuna cu actorul Jean-Claude Van Damme la un meci de Ultimate Fighting sau a condus o motocicleta Harley Davidson in Sevastopol (Ucraina).

Putin, la volanul bolidului RenaultFoto: Reuters

Putin a condus o masina Renault de culoare galbena. El a fost imbracat intr-un costum de pilot de Formula 1, casca sa fiind vopsita in culorile Rusiei si avand desenata emblema Federatiei.

"Vechiul meu ZAZ avea mai mult spatiu", a declarat Putin in momentul in care a urcat in bolid, referindu-se la o masina sovietica ce nu era recunoscuta pentru confortul oferit.

Premierul rus a evoluat apoi cateva ore pe circuitul aflat in apropiere de St. Petersburg, atingand o viteza de 240 de km/h. "Pentru o prima cursa, a fost bine", i-a spus ulterior Putin, in engleza, unui mecanic de la Renault.

Testul auto la care a participat Putin s-a desfasurat concomitent cu Marele Premiu de Formula 1 al Braziliei, desfasurat duminica la Sao Paulo. AFP scrie ca, pe langa lovitura de imagine, Putin a incercat si sa creasca audienta acestui sport in Rusia, in contextul in care tara se pregateste sa gazduiasca, in 2014, prima sa cursa de Grand Prix, la Soci.

AFP a scris recent ca, in perspectiva posibilei candidaturi la alegerile prezidentiale din 2012, Putin a luat parte in ultimele luni la mai multe evenimente de imagine: in aprilie, el a mers in Oceanul Arctic unde, pe insula Teritoriul lui Franz Josef, a ajutat cercetatorii sa monteze o zgarda cu emitator la gatul unui urs polar in greutate de 230 de kilograme, in timp ce, in iulie, a participat impreuna cu actorul Jean-Claude Van Damme la un meci de Ultimate Fighting, o combinatie intre box fara manusi si karate in care aproape orice lovitura este permisa, foarte popular in sudul Rusiei. De asemenea, la sfarsitul lunii iulie, Putin a condus o motocicleta Harley Davidson in Sevastopol (Ucraina), laudand acest "simbol al libertatii". La inceputul lunii august, Putin a participat la stingerea unor incendii in regiunea Ryazan. Dupa cateva zile, el a tras cu arbaleta intr-o balena cenusie, pentru a preleva probe pentru biopsie.