Un tribunal din Paris a condamnat joi la o luna de inchisoare cu suspendare o profesoara pensionara, acuzata ca i-a rupt valul de pe fata unei turiste musulmane, dupa care a zgariat-o cand aceasta si l-a pus la loc, transmite AFP. Incidentul a avut loc intr-un magazin de lux din capitala Frantei, in luna februarie a acestui an.

Potrivit informatiilor, fosta profesoara de limba engleza, identificata doar cu prenumele de Marlene, i-a cerut turistei din Emiratele Arabe Unite sa-si dea jos valul. Marlene, care i s-a adresat turistei in engleza, a declarat politiei ca femeia musulmana a refuzat, moment in care ea i-a rupt valul. Turista si l-a pus la loc, iar frantuzoaica a lovit-o, a zgariat-o si a muscat-o.

"Stiam ca intr-o zi o sa cedez. Toata povestea asta cu burqa incepuse sa ma irite", a declarat Marlene (63 de ani).

Profesoara si-a aparat actiunea in presa franceza, declarand ca este inacceptabil ca femeile sa poarte val pe fata in "locul de nastere al drepturilor omului": "Am predat in Maroc si Arabia Saudita. Am vazut cum sunt tratate femeile in acele tari.... mergand la trei metri in spatele barbatilor".

Sentinta de joi vine la doar cateva saptamani dupa ce Curtea Constitutionala de la Paris a aprobat legea care interzice femeilor sa poarte in public valul islamic de tip burqa, ce le acopera intregul corp in afara de ochi si maini. Legea ar putea intra in vigoare in sase luni, respectiv in primavara anului viitor.

Legea defineste spatiile publice, in mare, ca orice incinta sau teren deschis publicului larg, cum ar fi magazine, cinematografe, restaurante, piete, precum si cladiri guvernamentale. Presedintele Nicholas Sarkozy si sustinatorii sai au facut presiuni pentru adoptarea legii, in ciuda avertismentelor Consiliului de Stat care sustine ca legal ar putea fi imposibil sa fie impusa si aplicata o astfel de interdictie.

Potrivit legii, pedeapsa pentru purtarea valului islamic este 150 de euro sau cursuri despre valorile cetateniei franceze. Totodata, oricine forteaza o alta persoana prin amenintari, violenta sau abuz de putere sa isi acopere chipul va fi inchis timp de un an si amendat cu 30.000 de euro.

Cei care se opun legii sustin ca numai aproximativ 2.000 de femei musulmane poarta niqab-ul, valul care acopera fata, sau burqa, costumul intreg care este prevazut cu o plasa in dreptul ochilor, din aproximativ 5 milioane de musulmani care locuiesc in Franta.

Franta a devenit astfel a doua tara europeana, dupa Belgia, care interzice burqa si niqab-ul.