Zice-se ca ai ceva de invatat atat din infrangeri cat si din victorii. Dar cand ai din belsug din amandoua? Ultimele alegeri midterms din SUA au avut de toate si pentru toate taberele implicate: pentru democrati si pentru republicani, pentru suporterii Tea Party si pentru presedintele Obama. Ar fi pacat, asadar, sa irosim aceasta ocazie fara a trage cateva concluzii, chiar daca nu epuizam subiectul.

Alin FumurescuFoto: Arhiva personala

Cazul miscarii Tea Party mi se pare, de la distanta, cel mai interesant pentru ca el surprinde cel mai bine o tendinta prezenta nu doar in SUA ci in mai toate democratiile liberale, mai vechi si mai noi: tendinta anti-sistem. O tendinta ce pare sa fascineze deopotriva atat stanga cat si dreapta, din Romania pana in Brazilia, trecand prin toata Europa si America de Nord.

Entuziasmati sau ingrijorati de popularitatea miscarii, atat suporterii cat si criticii Tea Party au scapat din vedere o asemanare izbitoare, dincolo de aparente – aceea dintre succesul Tea Party de astazi si cel a lui Obama, din urma cu doi ani. Atat entuziasmul de acum, cat si cel de atunci au mai putin de a face cu stanga sau dreapta, cu o politica sau alta, fiind mai degraba manifestari (diferite, desigur) ale aceleasi tendinte anti-sistem. Ambele sunt, dupa cum constata cineva, un soi de ecran verde pe care fiecare isi poate proiecta orice fel de imagini si orice fel de sperante.

Citeste intreg articolul si comenteaza pe Contributors.ro