Cel putin 20 de membri ai serviciilor speciale ruse, mascati si inarmati cu arme automate, au perchezitionat marti dimineata sediul Bancii nationale de rezerva din Moscova (NBR), controlata de magnatul rus Alexander Lebedev, a anuntat biroul de presa al companiei, citat de newsru. Potrivit The Guardian, omul de afaceri este "suparat de acest circ" si a purtat negocieri cu politia rusa.

Forte de securitate la sediul companiei lui LebedevFoto: Reuters

Lebedev este finantatorul ziarului Novaia Gazeta, anti-Kremlin, si detine cotidianul britanic The Independent. Duminica, 31 octombrie 2010, Novaia Gazeta a publicat un amplu interviu cu Mihail Hodorkovski, fostul patron Yukos.

Cladirea de 11 etaje aflata intr-un cartier din sud-vestul capitalei moscovite a fost inconjurata de cateva zeci de oameni, care au coborat din masini cu geamurile fumurii. "Nu spune nimeni din ce structura fac parte. De ce au venit, refuza, de asemenea, sa explice. Celor prezenti in timpul actiunilor li s-a interzis folosirea telefoanelor mobile", a anuntat biroul de presa al bancii.

"Cladirea are o singura intrare si, deocamdata, nu stiu ce inseamna aceasta actiune", a precizat consilierul presedintelui Bancii, Aleksandr Lebedev. Milionarul rus se afla in imobil in momentul descinderii politistilor, a precizat Reuters.

Gazeta.ru a scris ca agentii au cautat banii scosi de la banca Rossiiski kapital.

Artiom Artiomov, purtator de cuvant al magnatului rus, a declarat ca politistii au efectuat perchezitii la sediul central al bancii, dar si la o filiala din Moscova, de unde au confiscat mai multe documente. Artiomov a afirmat ca Lebedev este "suparat de acest circ", de faptul ca politistii purtau masti si erau inarmati cu arme automate. El a purtat negocieri cu politia rusa si nu a fost arestat, a spus Artyomov, negand informatiile potrivit carora omul de afaceri ar fi fost retinut.

„Probabil este o prelungire a Halloweenului. Asemenea show-uri cu masti nu am mai vazut de mult. Oricum, NRB nu se poate obisnui: la inceputul anilor 90 au mai fost asemenea spectacole la noi. Atunci au evacuat documente. Dar de ce s-au intors acum? Mai ales ca, potrivit unei versiuni, vizita mascatilor ar fi legata de un client si este foarte posibil ca acesta sa nu aibe nici o legatura cu institutia noastra. Nu reusim sa intelegem care este rostul acestui show. Ce rost are sa sperii clientii? Suntem gata sa punem la dispozitie toate documentele dorite”, a spus Artiomov.

NBR a fost infiintata in aprilie 1994 ca societate cu responsabilitate limitata. In 1995, a fost cumparata de la fostii proprietari de un grup de parteneri, dintre care cel mai important a fost societatea pe actiuni Gazprom. Actionarii afiliati lui Lebedev au venit la NBR in iunie 1996 din Compania rusa financiara si de investitii, specializata in afaceri cu datorii comerciale soviectice si rusesti. Activitatea bancii este strans legata de domeniul constructiilor de avioane. NBR a participat la infiintarea si capitalizarea companiei de liesing Iliusin Finance Co. Intre 2001 si 2006, NBR a finantat proiecte de perspectiva in industria aviatica, inclusiv contructia de avioane Il-96 si Tu-204.

Aleksandr Lebedev, fost spion KGB, a facut avere cu speculatii pe bursa, in anii care au urmat destramarii URSS. El detine, printre altele, ziarul democratic "Novaya Gazeta" si publicatiile britanice "Independent" si "Evening Standard".

Compania sa are actiuni in Aeroflot si Gazprom.

Guardian scrie ca politistii si autoritatile ruse nu au comentat incidentul de marti dimineata.