In Statele Unite au loc alegerile de la jumatatea madatului de 4 ani al presedintelui. Urmeaza sa fie alesi toti 435 de membri ai Camerei Reprezentantilor si 37 din totalul de 100 de senatori. Ultimele sondaje anunta victoria neta a republicanilor, in defavoarea democratilor presedintelui Barack Obama.

Potrivit unui sondaj de opinie NBC News/Wall Street Journal publicat luni si citat de presa internationala, 49% dintre cei cu drept de vot ar prefera ca republicanii sa controleze Congresul american, fata de 43% care ii prefera pe democrati.

40% dintre cei chestionati au spus ca ar fi un "lucru bun" ca republicanii sa aiba majoritatea atat in Camera Reprezentantilor cat si in Senat, in comparatie cu 34% care au spus ca acesta ar fi un "lucru rau".

Totodata, sondajul citat mai arata ca 84% dintre americani sunt nemultumiti de starea economiei americane si 60% cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita. 63%, din care 47% democrati au declarat ca doreau sa vada "o mare de schimbare" sau "o destul de mare schimbare" in modul in care presedintele Barack Obama conduce tara.

57% dintre cei care au raspuns au spus ca ar inlocui fiecare membru al Congresului daca ar putea, potrivit sondajului, idee sustinuta de 45% din totalul alegatorilor inscrisi.

Studiul a fost realizat pe 1.000 de alegatori in perioada 28-30 octombrie si are o eroare de plus-minus 3.1 procente.

Costul campaniei electorale pentru alegerile de marti au atins un record istoric, cu cheltuieli de peste trei miliarde de dolari (aproximativ 2.150 milioane de euro) - transmit agentiile internationale de presa. Cea mai costisitoare campanie a avut loc in statul Nevada, unde se da o lupta stransa intre republicana Sharron Angle - una dintre figurile cele mai vizibile ale Tea Party - si liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid.