Familia bulgara a noului presedinte brazilian, Dilma Rousseff, al carei tata a emigrat din Bulgaria in Brazilia, a felicitat-o pe aceasta pentru victoria obtinuta in alegeri si i-a transmis "curaj" pentru a-si putea realiza obiectivele.

"Cu multa bucurie si mandrie am aflat de victoria lui Dilma Rousseff, care este jumatate bulgaroaica", a declarat Ralita Neghentova, o verisoara. "Este o femeie care a reusit gratie curajului si a caracterului. Ii doresc noroc", a adaugat ea.

La Gabrovo (in centrul tarii), orasul natal al tatalui lui Dilma Rousseff, o alta ruda, Toska Kovaceva, s-a declarat "convinsa ca Dilma va raspunde asteptarilor brazilienilor". "Ii doresc sanatate si curaj", a declarat, emotionata, Toska Kovaceva, in varsta de 72 de ani, sotia unui var decedat al presedintelui brazilian.

In timpul campaniei electorale, Dilma Rousseff a vorbit in fata ziaristilor bulgari despre dorinta sa de a reveni in tara tatalui sau. Petar Roussev a emigrat in 1929 in Franta, dupa care a plecat in Argentina pentru a se instala in Brazilia sub numele de Pedro Rousseff. Ii scrie pentru prima oara mamei sale, Tana, in 1948, pentru a o anunta ca este antreprenor in constructii si tata a trei copii, printre care si Dilma-Vana.

Primarul din Gabrovo, Nikolai Sirakov, crede ca "victoria lui Dilma Rousseff va inspira mandria si curajul bulgarilor". "Ea a demonstrat ca cine lupta reuseste", a subliniat el.