Discovery, cea mai veche si mai folosita naveta spatiala din flota NASA, se pregateste pentru misiunea sa finala de miercuri, 3 noiembrie, dupa ce lansarea sa a fost amanata de doua ori din cauza unei defectiuni detectate la sistemul de presurizare, scrie presa internationala. Lansarea sa ar fi urmat sa aiba loc luni, 1 noiembrie.

"Suntem in grafic. Am rezolvat problemele de presurizare, toate au mers bine", a spus Steve Payne, director in cadrul NASA, duminica dupa ce lansarea navetei a fost amanata.

Misiunea, initial programata pentru luni, a fost amanata pentru ca tehnicienii de la Kennedy Space Center sa poata repara sistemul utilizat pentru presurizarea sistemului de navigatie de pe Discovery.

"Am detectat doua scurgeri in interiorul sistemului de presurizare al sistemului de navigatie de pe Discovery, in cursul ultimelor 12 ore", a declarat Allard Beutel, purtatorul de cuvant al Centrului spatial Kennedy din apropiere de Cape Canaveral, Florida.

Discovery si cei sase astronauti americani vor pleca in spatiu de la centrul spatial Kennedy miercuri la ora 19:52 GMT, scrie AFP. Meteorologii spun ca sunt 70% sanse favorabile lansarii navetei la aceasta data.

Misiunea lor va dura 11 zile, in care trebuie sa livreze mai multe echipamente de rezerva si piese de schimb pentru Statia Spatiala Internationala, inclusiv un robot umanoid pe care astronautii de la bordul statiei spatiale il vor folosi in laborator.

Aceasta este cea de-a 40-a misiune a navetei Discovery si a 133-a lansare a unei navete spatiale. Agentia spatiala nord-americana isi va incheia definitiv programul spatial folosind acest tip de vehicul, in 2011.

Potrivit NASA, in cei 26 de ani de la prima misiune, Discovery a inconjurat Pamantul de 5600 de ori si a stat in spatiu peste 350 de zile.