UPDATE 4: Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat vineri seara ca pachetele suspecte gasite la bordul avioanelor din Yemen contineau explozibil, tinta fiind doua sinagogi din Chicago. Reamimtim ca un avion cargo care efectua o cursa Yemen - Chicago a fost chemat la sol pe aeroportul din Londra, la bordul sau fiind gasita o incarcatura suspecta, anunta Reuters, care citeaza CNN.

Avionul UPS la sol, inconjurat de trupele de genistiFoto: Reuters

Obama a mai spus ca aceste evenimente releva o "amenintare terorista credibila" la adresa SUA. Inainte de briefingul de presa al lui Barack Obama, Reuters a anuntat, citind surse din FBI, ca testele initiale efectuate asupra incarcaturii suspecte de la bordul avionului aterizat linga Londra nu au relevat prezenta unor explozibili.

Incarcatura suspecta a fost descoperita la bordul unui avion United Parcel Service (UPS), dupa ce avionul a fost oprit la Londra.

Doua avioane ale UPS aflate pe aeroportul Philadelphia si un altul pe aeroportul Newark din New Jersey sunt cercetate de echipele de securitate, pentru a verifica prezenta unor eventuale incarcaturi suspecte.

Si un camion UPS aflat in New York este cercetat, afirma politia.

Autoritatile au reactionat in urma unor informatii potrivit carora obiecte suspecte se aflau la bordul unor zboruri de marfa care au aterizat vineri in Newark, New Jersey si Philadelphia.

Avioanele au fost duse intr-o locatie indepartata, din masuri de siguranta, a spus Autoritatea privind Siguranta Transporturilor, potrivit CNN.

In Philadelphia, unitatile de pompieri au raspuns unui incident care implica doua avioane - un avion al companiei UPS si un avion de pasageri 757 fara nici o persoana la bord, au spus oficialii citati.

Cele trei persoane de la bordul unuia dintre avioane au fost scanate si rezultatele n-au indicat nimic. Nu se cunoaste natura materialului care a generat suspiciunile autoritatilor americane.

Update2: Yemenul a anuntat ca este dispus sa declanseze o investigatie in cazul "pachetelor" suspecte, a anuntat un oficial guvernametal, citat de AFP.