Fiintele umane nu sunt singurele care prefera sa utilizeze mana dreapta pentru a apuca obiecte, in conditiile in care si cimpanzeii manifesta aceeasi tendinta, potrivit unui studiu spaniol publicat in revista "American Journal of Primatology" si citat de AFP.

"Utilizarea predilecta a mainii drepte nu este un specific uman", noteaza autorii studiului, coordonat de Institutul catalan de paleoecologie umana si evolutie sociala (IPHES).

Oamenii de stiinta au studiat comportamentul a 114 cimpanzei din parcurile din Spania si Zambia.

"Cimpanzeii trebuiau sa prinda un tub cu o mana si sa extraga cu degetele celeilalte maini sau cu instrumente alimentele care se gaseau in interior", explica studiul.

"Experimentul s-a concentrat asupra sarcinilor care cereau coordonarea celor doua mani iar cimpanzeii s-au dovedit, de preferinta, dreptaci pentru a obtine hrana din tub".

Potrivit autorilor studiului, aceasta caracteristica era considerata pana in prezent drept exclusiv umana. Ea era pusa pe seama asimetriilor de la nivelul creierului uman care permit realizarea de activitati complexe, care necesita coordonarea ambelor maini.

Cercetatorii au constatat, de asemenea, ca proportia femelelor cimpanzeu dreptace este mai mare decat cea a masculilor, la fel cum se intampla si in cazul barbatilor si al femeilor, ceea ce demonstreaza ca si la aceasta specie factori genetici sau hormonali influenteaza functionarea creierului.

"Pentru echipa care a efectuat acest studiu, rezultatul arata ca homo sapiens si cimpanzeii au o functionare a creierului similara", concluzioneaza comunciatul IPHES.