Executii sumare, torturi, umilinte: mai multe inregistrari video difuzate recent pe Internet arata fata sumbra a luptei armatei pakistaneze impotriva talibanilor, relateaza France 24. Se pare ca imaginile au fost filmate in timpul asaltului declansat in urma cu un an de armata impotriva talibanilor din Valea Swat.

Una dintre inregistrari arata executia unui grup de sase tineri barbati. Prizonierii, cu mainile legate si cu ochii acoperiti, sunt impuscati de soldati. Dupa ce a negat initial autenticitatea inregistrarii, armata pakistaneza a recunoscut in cele din urma, la sfarsitul lui septembrie, ca este vorba de imagini filmate de un amator si a anuntat ca va declansa o ancheta pentru identificarea vinovatilor.

Un alt video care, potrivit unor surse citate de "New York Times", ar fi fost filmat in mai, la nord de Mingora, arata un prizonier legat fedeles, tarat pe pamant si biciuit de barbati imbracati in uniforma armatei pakistaneze. Prizonierul era interogat asupra presupuselor sale legaturi cu talibanii.

Mai multe alte inregistrari de acelasi tip, nedatate, au aparut pe internet recent. Acestea pot fi vazute aici si aici.

Dupa difuzarea acestora, Statele Unite au anuntat intreruperea ajutoarelor militare acordate unor grupari militare pakistaneze, din cauza ca acestea au adus grave atingeri drepturilor omului, in timpul operatiunilor din Valea Swat.

Organizatia Human Rights Watch (HRW) a anuntat Departamentul american de Stat ca detine dovezi legate de peste 200 de executii extra-judiciare comise de armata pakistaneza.

Ofensiva armatei pakistaneze impotriva insurectiei islamiste a fost lansata in 26 aprilie 2009 in trei districte vecine controlate de Talibani: Lower Dir, Buner si Swat. In 30 mai 2009, armata a anuntat ca a ucis 1.217 de talibani.