Iranul va sarbatori marti punerea in functiune a primei sale centrale atomice, a declarat un parlamentar iranian pentru Reuters. Reactorul de la Bushehr va functiona cu uraniu pus la dispozitie de Rusia.

UPDATE: Centrala va fi marti incarcata cu combustibil, transmite CNN care citeaza agentia oficiala de stiri.

Productia comerciala de energie va incepe la inceputul anului viitor, cu o intarziere de cateva luni cauzata de un virus informatic ce a afectat mai multe sisteme electronice industriale iraniene.

Centrala nucleara va produce 1000 megawati de energie, aproximativ 2,5% din necesarul de energie al republicii islamice.

Experti in domeniul proliferarii nucleare au declarat pentru Reuters ca centrala de la Bushehr nu reprezinta un risc, dat fiind ca tot combustibilul este pus la dispozitie de Rusia si preluat pentru reprocesare odata ce a fost folosit. Rusia a fost criticata de SUA pentru decizia de a furniza combustibil nuclear Iranului.

Constructia centralei de la Bushehr a fost inceputa in anii ’70, inainte de Revolutia Islamica din 1979, de catre concernul german Siemens.

Iranul a fost criticat in repetate randuri in ultimi ani pentru programul sau nuclear, care este suspectat ca ar avea ca scop producerea de arme nucleare.