Delfinii invata sa mearga pe apa. Sau cel putin asa pretind biologii australieni, care spun ca au observat in salbaticie delfini care isi folosesc cozile pentru a se deplasa pe suprafata apei, informeaza The Telegraph. Potrivit acestora, jucausele mamifere nu-si dezvolta aceasta abilitate pentru un scop anume, ci, dupa cate se pare, "doar pentru a se distra".

Delfinii merg pe apaFoto: Captura Youtube.com

Dr. Mike Bossley, cercetator la Societatea pentru Protejarea Balenelor si Delfinilor (Whale and Dolphin Conservation Society - WDCS) din Adelaide, Australia, urmareste delfinii de 24 de ani. El spune ca, la inceput, a observat acest comportament la doua femele adult, dar ca acum inca patru delfini au inceput sa-si perfectioneze abilitatile de "mers pe apa".

Acest "mers" cu ajutorul cozii este intalnit foarte rar la delfinii din salbaticie, nu are vreun scop practic si a fost asemanat deseori cu dansul oamenilor. Iar delfinii din Port Adelaide se pare ca il practica de mai multe ori pe zi.

Cercetatorii cred ca femela Billie, care a petrecut o scurta perioada intr-un delfinariu, ar putea fi cea de la care au invatat si ceilalti delfini sa "mearga pe apa". Potrivit lui Mike Bossley, acest comportament al delfinilor poate fi privit ca unul "cultural", in sensul larg al termenului, acela de "comportament invatat, caracteristic unei comunitati".

Pana in prezent, un astfel de aspect "cultural" a fost intalnit doar la delfinii din Shark Bay, West Australia, unde un grup de mamifere obisnuieste sa poarte un burete in bot atunci cand merg dupa hrana, pentru a se apara de tepii unor anumiti pesti. Specia la care s-au observat cel mai mult comportamente de acest tip este cea a cimpanzeilor, insa in cazul lor ele sunt legate de ceva practic, cum ar fi obtinerea hranei.

"Din cate putem observa, mersul pe apa, insa, nu are niciun scop practic, fiind practicat doar pentru distractie, cam ca dansul sau gimnastica, in cazul oamenilor. Astfel, reprezinta un exemplu important in ceea ce priveste asemanarile comportamentale intre oameni si delfini, spune Dr. Mike Bossley.