ONU a facut un apel la presedintele american Barack Obama sa solicite o investigatie completa in legatura cu implicarea fortelor americane in abuzuri asupra drepturilor omului in Irak, dupa ce WikiLeaks a facut publice documente secrete militare care dezvaluie acte de tortura, executii si crime de razboi, relateaza The Guardian.

Cotidianul britanic a analizat cele 400.000 de documente, cea mai mare scurgere de informatii militare secrete americane din istorie, si a descoperit 15.000 de decese in randul civililor, despre care nu se stia pana acum.

Rapoartele arata faptul ca autoritatile din SUA nu au anchetat sute de cazuri de abuz, tortura, viol si crima ale politiei irakiene, precum si cazuri de soldati al caror comportament pare sa fie sistematic si sa treaca nepedepsit.

Solicitarea la adresa lui Obama a venit din partea anchetatorului sef pe teme de tortura de la ONU, Manfred Nowak.

Acesta a precizat ca un refuz din partea administratiei americane de a realiza aceasta ancheta ar insemna un esec al acestei in a-si recunoaste obligatiile pe care le are potrivit dreptului international.

Documentele, care acopera perioada din Irak din 2004, indica faptul ca fortele americane au primit ordine sa ignore abuzuri comise de autoritatile irakiene.