Cel putin 109.000 de oameni au murit in razboiul din Irak - 63% dintre acestia fiind civili - de la inceputul invaziei americane din martie 2003 si pana la sfarsitul anului 2009, potrivit documentelor militare secrete dezvaluite sambata de site-ul WikiLeaks, transmite de AFP. Acestea scot la iveala si faptul ca numeroase marturii privind tortura si abuzurile comise de fortele irakiene au fost ignorate de comandantii americani.

Site-ul WikiLeaks, specializat in informatii clasificate, a publicat sambata aproape 400.000 de documente secrete ale armatei americane despre razboiul din Irak.

"Documentele confidentiale obtinute de Wikileaks dezvaluie faptul ca fortele americane au tinut un bilant al mortilor si ranitilor in randul civililor irakieni, cu toate ca au negat public acest lucru", scrie Al-Jazeera.

Potrivit sursei citate, documentele releva "un numar de 285.000 de victime ale razboiului, dintre care cel putin 109.000 au murit" in perioada 2003-2009, mentionand ca 63% dintre cei decedati - respectiv 66.081 - erau civili.

Potrivit BBC, documentele mai dezvaluie faptul ca "sute" de civili au fost ucisi la punctele de control ale trupelor americane.

Cele 391.831 de rapoarte difuzate de WikiLeaks evoca sute de cazuri de tortura, violente si chiar executii sumare comise de politia si armata irakiana asupra prizonierilor. Potrivit documentelor, autoritatile americane au ignorat informatiile si nu au anchetat numeroasele cazuri de abuzuri.

Statele Unite au criticat aspru publicarea acestor documente de catre WikiLeaks, anuntata drept "cea mai mare scurgere de informatii militare secrete din istorie".

Site-ul fondat de Julian Assange a provocat anterior furia Pentagonului dupa ce a dat publicitatii 77.000 de documente asupra conflictului din Afganistan.

Pentagonul a pus bazele unui grup operativ de 120 de persoane care sa evalueze implicatiile si posibilele daune provocate de dezvaluirea documentelor si a cerut presei sa "nu faciliteze scurgerea" de informatii despre Irak.

O parte din informatii reprezinta o baza de date cu rapoarte tactice care listeaza "activitati semnificative" legate de operatiuni militare majore, miscari de personal si aliante.