Ucraina si Venezuela au semnat luni o intelegere care va permite Kievului sa extraga petrol si gaze de pe teritoriul statului sud-american, informeaza AFP.

Presedintii celor doua tari, Hugo Chavez si Viktor Yanukovych, au tinut o conferinta de presa in care au mentionat si faptul ca Ucraina va transporta prin sistemul sau de conducte si petrol din Venezuela pentru Belarus. Cei doi inalti oficiali au declarat ca noua intelegere nu va afecta interesele Rusiei, care transporta petrol spre vestul Europei via Ucraina. Ministrul rus al Energiei a declarat ca Ucraina ar fi trebnuit sa se consulte si cu Rusia inaintea unei decizii ce priveste conductele sale petroliere.

Vizita in Ucraina a lui Hugo Chavez face parte dintr-un tur prin care liderul sud-american spera sa intareasca legaturile comerciale din zona Europei si a Orientului Mijlociu. Chavez a vizitat deja Rusia si Belarus si este asteptat la Teheran si in Libia. In urma vizitei sale la Moscova, Chavez a negociat cu Rusia constructia primei centrale electrice nucleare din Venezuela.