Criminalitatea organizata genereaza, la nivel global, venituri de peste 120 miliarde dolari anual, cea mai profitabila activitate fiind, de departe, traficul cu droguri, afirma Biroul ONU pentru droguri si criminalitate, citat de AFP.

"Criminalitatea organizata a ajuns la proportii globale", a afirmat seful UNODC, Iuri Fedotov, cu ocazia unei reuniuni care marcheaza zece ani de la adoptarea Conventiei Palermo privind criminalitatea organizata transfrontaliera.

Potrivit calculelor UNODC, traficul cu heroina si cocaina genereaza venituri anuale de 105 miliarde dolari, bani care sunt investiti in afaceri criminale si terorism.

"Cu alte cuvinte, traficantii de cocaina si heroina castiga 280 de milioane de dolari in fiecare zi, 12 milioane de dolari in fiecare ora si aproximativ 200.000 de dolari in fiecare minut", a precizat Fedotov.

Veniturile criminalitatii organizate, pe domenii de activitate:

  • Traficul de droguri - 105 miliarde dolari
  • Comertul ilicit cu armament - peste 53 miliarde dolari
  • Traficul de fiinte umane si de emigranti - 10 miliarde de dolari
  • Traficul cu resurse naturale 3,5 miliarde dolari
  • Medicamente contrafacute - 1,6 miliarde dolari
  • Criminalitate cibernetica - un miliard de dolari

Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, afirmase sambata, intr-o conferinta de presa sustinuta la Morocco, ca "sindicatele criminalitatii organizate devin si mai puternice".

"In unele locuri, politia si armata sunt depasite din punct de vedere al armamentului. Abilitatea noastra de a face dreptate nu evolueaza la fel de rapid ca abilitatile criminalilor de a scapa de justitie", a spus el.