​Muzeul memorial al Holocaustului din Statele Unite si organizatia Claims Conference au publicat luni pe internet, dupa o cercetare inceputa in 2005, o lista lunga a circa 20.000 de opere de arta care au fost furate de nazisti in timpul celui de-al doilea razboi mondial de la familiile de evrei, pentru a ii ajuta pe proprietari sa isi recupereze bunurile, transmite AFP.

"Decenii de la cel mai mare furt in masa din istorie, familiile de la care au fost furate opere de arta pot sa caute in aceasta lista pentru a le localiza", a declarat presedintele organizatiei Claims Conference, Julius Berman.

Site-ul http://www.errproject.org/jeudepaume/ poate fi accesat gratis si a fost pus la punct folosindu-se arhivele agentiei germane insarcinata cu indexarea lucrarilor pradate intre 1940 - 1944.

Dosarele respective se afla acum in arhivele ministerului francez de externe, arhivele nationale ale SUA si arhivele federale germane. Cele mai multe dintre lucrari au apartinut unor familii franceze si belgiene, care au fost inventariate de nazistii de la muzeul Jeu de Paume din Paris, in timpul ocupatiei naziste din Franta.

"Este acum responsabilitatea muzeelor, dealerilor de arta si caselor de licitatie sa verifice daca detin opere de arta dintre cele listate aici", a spus Berman.

Pana in prezent, 269 de proprietari au fost identificati in baza de date.